Uforståelig og sært

Uforståelig og sært

(Kirkeplassen – Kongsberg Jazzfestival – Kongsberg, torsdag 1. juli 2004)
Foto: Thomas Reisæter

I det vi faller inn på Kirkeplassen har det samlet seg noen folk på plassen, og i sentrum av det hele står det parkert to rånebiler. I enden av plassen står komponisten selv og filmer det hele. Tilstedeværende tilhørere blir litt usikre på hva som skal skje. Fotograf: Thomas ReisæterMen snart blir publikum orientert om at ting skal settes i gang. Vi venter med en spenning i kroppen, vel vitende om hva Axel Dörner er i stand til å få til når han er i toppform.

Bilstereokonsert
Rånebilene starter opp og begynner å sirkle rundt på plassen med anleggene hardt dunkende bak stengte vinduer. De sirkler sakte rundt i formasjon, krysser hverandre og stopper og åpner etter hvert vinduene litt på gløtt. Deretter lukkes vinduene og bilene fortsetter å kjøre.

Dette gjentar seg i ulike posisjoner under hele seansen. Gjennom hele denne noe merkverdige hendelsen. Tilstrømmende småler nervøst på sidelinjen når det står klart for dem at dette faktisk er den annonserte konserten som er i gang.

Det kan virke som om Axel Dörner har komponert de ulike bilenes bevegelser og oppførsel som «musikalsk» følges, både i bevegelse og i lydlek. Den underlige kombinasjonen er tilsynelatende selve visjonen til Dörner – en i teorien spennende opplevelse. Men på den andre siden faller det hele litt gjennom fordi det endelige resultatet blir for hverdagslig. For en som kommer fra distriktene selv og er vant til den evinnelige runddansen fra rånerne, blir Axel Dörners innspill for usynlige til å stå frem som et vellykket musikalsk resultat.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.