Ren ondskap

Ren ondskap

Foto: Promo

Vi snakket med Sten Ove Toft, den ene halvdelen av duoen, i forkant av Berlin-besøket. Han har ikke tilbrakt mye tid i Berlin, syv-åtte dager totalt anslår han. Men inntrykkene av byen er gode. Alle lovordene som hagler om Berlin er ingen ubegrunnet hype.

– Jeg trodde aldri jeg skulle la meg imponere av byen, siden absolutt alle sier at det er en fantastisk by. Men pokker for en bra by! Hadde jeg flyttet dit, hadde jeg nok blitt blasert på grunn av alt som skjer. Det er helt umulig å følge opp alt. Jeg har til og med problemer med å følge opp alt i Oslo. Man må jo arbeide selv også.

Spiller på bakrommet
Scherer8, hvor duoen skal spille i morgen lørdag og tirsdag neste uke, ligger i Schererstrasse 8 i bydelen Wedding. Det er ett av mange butikkvindu-gallerier. Men galleriet byr ofte på musikk også. På bakrommet, det tidligere butikklageret, som er ca 40 kvadrat, arrangeres det konserter. Musikken her spenner fra vanlig rock, frijazz og improvisasjon, til ytterpunkter som støymusikk.

– Jeg har spilt der en gang tidligere, i januar sammen med Stian Skagen som Ryfylke og Stavangerbaserte MoHa!. Dette var i perioden det var så inn i helvetes kaldt, rundt minus 25-30, at ingen berlinere våget å gå ut. Så jeg kan ikke si så mye om hvilket publikum som kommer nå, for denne januarkvelden var det rundt 30 tilskuere derav 20 rogalendinger (!) som hadde tatt turen. Jeg tror ikke det er så veldig representativt i forhold til vanlige kvelder på Scherer8, så vi er spente på å se hvilket publikum vi får den 3. og den 6.juni.

Hvordan vil du beskrive musikken dere spiller?

– Det er jo som kjent alltid vanskelig. Vi spiller jo i grove trekk støymusikk eller Noise som er det internasjonale sjangerbegrepet, et begrep jeg liker bedre. Jon er veldig standhaftig i uttrykket sitt og har ikke så mange variasjoner som meg. Vi spiller begge elektronisk, altså med laptoper. Slik jeg ser det, arbeider Jon med hele lydspekteret samtidig og det er veldig eklektisk. Det er enkelt og greit et veldig ekstremt uttrykk, og jeg sitter og smiler med skadefryd etter hver gang jeg har hørt han.

– For min egen del, arbeider jeg veldig variert. Jeg har tidligere arbeidet med, og nettopp unnslippet, min drone-periode. Nå er jeg mer over på statiske og ekstreme loops, der jeg inkluderer stillhet for å skape større kontraster i lydbildet. Støt-støy. Ellers er jeg veldig glad i det mørke registeret, så det vi kommer til å gjøre på denne lille mini-turnèen blir vel å karakterisere som ondskap. Da passer det bra å spille en konsert den 06.06.06 også!

Selv om Toft ikke har tilbrakt mye tid i Berlin, har han lagt merke til noen generelle forskjeller mellom støy- og improvisasjon-scenen i Berlin og Norge.

Stuerent
I Norge er eksperimentell musikk godt forankret i kulturinstitusjonene, og har opp gjennom årene opparbeidet seg en god økonomisk ryggrad basert på institusjonenes støtteordninger. Fruktene av dette er at eksperimentell musikk er forholdsvis allment kjent, det er praktisk talt stuerent.

Han trekker frem Alarmprisutdelingen i Oslo tidligere i år som eksempel på hvor akesptert sjangeren er blitt. Lasse Marhaug spilte side om side med Mira Craig og Kaizers Orchestra.

– I Berlin og generelt i Europa er det den økonomiske opp-ned pyramide-strukturen som herjer. Nede på bunnen er det lite penger, men er man en noenlunde kjent eksperimentell musiker får man mer. Det kan ganske enkelt forklares med at det ikke finnes et så godt støtteapparat i Europa som det vi har i Skandinavia.

– Men på tross av det er det mange som arrangerer eksperimentelle konserter i Berlin. Hjertet og viljen er stor selv om lommeboka er liten. Men det stråler en genuin interesse, og det gjør det med en gang veldig gøy. Det er litt mer skittent og lite stuerent i Berlin også, noe som vi godt kan like.

Selv om Toft har tilbragt få dager i Berlin har han tre personlige Berlin-tips å dele med oss på tampen:

– Platebutikken Staalplaat er, sammen med A-Musik i Köln, en av de beste eksperimentelle platebutikkene i Europa. Den ligger i Torstrasse 72, ved U-banestasjonen Rosa-Luxemburg-Platz i Mitte. Her kunne jeg ha kjøpt meg fra hus og hytte, hadde jeg bare hatt det.

Transmediale Festivalen. Og du som trodde du hadde opplevd alt?! Vel, rundt 2 uker med elektronisk kunst og klubbkvelder på Maria am Ostbahnhof. Alt som er bra spiller der. Hvert år i februar.

– Ellers liker jeg veldig godt å bare gå rundt på måfå i Berlin. Se seg om kring. Slappe av. Absolutt å anbefale fremfor å jage rundt etter butikker og lignende. Det er jo bra og spennende butikker overalt, og kanskje finner man en som andre ikke visste om?

Sten Ove Toft og Jon Eriksen spiller på Scherer8 lørdag 3. og tirsdag 6. juni.

Denne saken er også publisert på berlinberlin.no.

Thomas Olsen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.