Sett i Vadsø: Deler av Zeppelin og R.E.M!

Sett i Vadsø: Deler av Zeppelin og R.E.M!

10. og 11. november fikk Vadsø besøk av verdensstjerner. Navn som ellers kanskje bare kommer til de store byene i Europa spilte på en liten klubb i Finnmarks fylkeshovedstad, Vadsø. Alt på grunn av en kunstners fasinasjon for Arktis og is.

Alle foto: Torgrim Halvari

Kunstneren Michèle Noach var den som i år fikk oppholde seg i byens kunstnerbolig. Siden hun fikk lov å bo og jobbe her gratis ville hun gi noe tilbake til byen. Det viste seg at gaven var langt større enn noen kunne ha tenkt seg. Da Noach tok kontakt med kunstnerisk driftsansvarlig ved Finnmark fylkeskommunes gjesteatelier, Kristi Riesto, fikk hun hakeslepp over hvilke artister Noach ønsket å ta til byen.

– Hun spurte om hun fikk ta noen musikervenner med opp, og da jeg fikk høre hvem de var fikk jeg litt hjerteklapp. Jeg hadde aldri forestilt meg dette. En intim todagersfestival. En engangshappening med så store artistnavn, forteller kunstnerisk driftsansvarlig hos Finnmark fylkeskommunes gjesteaterlier, Kirsti Riesto til nettavisen iFinnmark.

Foto: Torgrim Halvari
Foto: Torgrim Halvari

De kjente navnene hun refererer til er blant annet Peter Buck og Mike Mills fra R.E.M. og John Paul Jones fra Led Zeppelin.

Sist tirsdag og onsdag ble gaven overlevert i form av to fantastiske konserter med artister som verken før eller kanskje senere vil stå på scenen i Vadsø. Og artistene leverte til de grader. Hver av de to dagene fikk 150-200 heldige gjester oppleve legendene framføre et samspill og en musikalsk opplevelse man finner få av i Norge dette året.

Den som imponerte mest var den nær 70 år gamle bassisten i Led Zeppelin, John Paul Jones som stødig viste seg som den multiinstrumentalisten han er og var. Gjennom konsertene spilte han mandolin, tangentinstrumenter, bass og lap-steel-gitar til publikums store glede.

Og det var ikke bare publikum som var fornøyd med opplevelsen i Vadsø. På slutten av den siste konserten kunne den tidligere bassisten til R.E.M, Mike Mills, love publikum at R.E.M sin neste turne skulle startes i Vadsø.

Foto: Torgrim Halvari
Foto: Torgrim Halvari

Men det var ikke bare de store stjernen som fikk opptre denne kvelden. To av Finnmarks fremste artister hadde tidligere på dagen øvet sammen med musikerne. Elle Márjá Eira fremførte en ny joik som var blitt til under dagens øvelse og Kai Somby slo til med Hevyjoik som kan ta pusten fra de fleste.

Denne lille engangsfestivalen som gikk under navnet Ice Station er et godt eksempel på at alt er mulig bare man har gode iderike venner med vilje og evne til å gjøre ting ander aldri har gjort før.

R.E.M og Led Zeppelin i Vadsø, smake på den. Umulig? Nei ikke lenger.

Foto: Torgrim Halvari
Foto: Torgrim Halvari

 

PS: Forfatteren av denne artikkelen har tatt et portrett av John Paul Jones som han har signert. Dette selges på nettauksjon hvor all inntekten går til musiker Harald Devolds kreftbehandling. Du kan finne mer om det på Facebook under Innsamling til Harald Devolds kreftbehandling.

Torgrim Hermansen Halvari