I soulmusikkens tjeneste
Anders Wendin er 27 år gammel og kommer opprinnelig fra Lundvika i Dalarna. Men har lenge bodd i den noe større byen Stockholm. Han spilte før i bråkepunkbandet Monster, uten at det klarte å sette verden i brann.
– Det handler om timing, er Wendins svar på hvorfor suksessen først har kommet med det nye prosjektet Moneybrother.
– Monsters uttrykk var forut for sin tid, utdyper han før han fortsetter; Moneybrother er mer tilgjengelig enn det Monster noen gang var. Og kanskje nettopp derfor lett vinner nye fans.
Hip hop og Bee Gees
Hvis du er av den oppfatning at Moneybrother kunne vært navnet på en på en silkemyk R’n’B-stjerne, har du helt rett. Det var faktisk meningen å finne et «coolt» navn som kunne bringe tankene over til denne musikksjangeren. Wendin sier han hører mye på R’n’B og hip hop, og trekker i den anledning fram Lauren Hill som en av de største musikerne han vet om.
På Blood Panic skinner det også igjennom en sterk Curtis Mayfield-vibb. Wendin sier at Mayfield og andre artister, som Bee Gees i betydningen feminin falsettsang, er inspirasjonskilder.
Om Hellström
Om det å bli sammenlignet med stjernegrisen Håkan Hellström sier han:
– Håkan og jeg er gamle kompiser, og jeg kjente han før han ble «Håkan Hellström«. Jeg synes vi har såpass forskjellige uttrykk, men vil heller bli sammenlignet med ham enn for eksempel med Kent.
Tekstmessig er det også likheter med Hellström. De handler ofte om det å være en forstadsgutt som prøver å være større enn det han er, samtidig som frustrasjonen ligger tykt over det hele. Og selv om ikke alt tekstene er selvopplevd, forklarer han:
– Man trenger ikke å ha opplevd at jenta di har vært utro for å skjønne at det er en forferdelig opplevelse.
Ikke noe deppeband
Navnet på platen skal bety den følelsen man sannsynligvis får når man har sitter innelåst i ti år, og plutselig slippes ut på gaten. En følelsesmessig blanding av ekstase, panikk og rastløshet. Stemninger som kan sies å være gode nøkkelord for den helhetlige stemningen på platen.
Selv om låtmaterialet på platen tenderer til å ligge godt plantet i et melankolsk uttrykk er Wendin ikke redd for å ende opp i båsen sammen med diverse deppeband.
– Det er det ingen sjanse for. I alle fall ikke etter å ha sett oss live!
Og sett ut i fra konserten på So What! onsdag før release er det ikke vanskelig å være enig med ham.
Siden albumet først nå blir sluppet her til lands nå er det sannsynlig at det kommer til å sett på som en høstplate.
– Helt greit for meg, sier Wendin og forsetter med å understreke at høstplater har det med å være «rett så grymma». Vi trenger ikke gå lenger tilbake enn til i fjor da Beck slapp Sea Change for å stemme i det resonnementet.
Dårlig med cash
Moneybrother har kontrakt det hardtslående svenske labelet Burning Heart. Et label som blant annet også huser Turboneger og The Hives. Hvordan er det så å dele garderobe med slike rock’n’roll-storheter? I følge Wendin er det en fin erfaring. Dette fordi selskapet har en del penger og derfor tør satse på andre typer rock enn det de kanskje har gjort så langt.
– Det er ikke så mye penger i den første platen du gir ut. Penger kan man først begynne å tjene etter et par-tre utgivelser.
Dette vil med andre ord si at han må fortsette å lage interessant musikk fremover også. Men han holder beina på bakken i trygg forvissning om at ingenting varer evig.
– Om seks måneder kan det være en annen artist som er det store. Så da må jeg bare lage en plate som er enda bedre enn denne.
Snart tilbake
Hvis du ikke fikk med deg konserten i forrige uke så fortvil ikke. Moneybrother kommer nemlig tilbake med fullt band i oktober, og skal spille i Oslo (John DEE, torsdag 16/10), Bergen (Hulen, fredag 17/10) og i Stavanger (Folken, lørdag 18/10).
Dette kan bli en av de konsertene du kommer til å fortelle barnebarna dine om – så kjenn din besøkelsestid og kjøp billett!