Categories: Plater

Kunsten Å Fortelle – Imponerende klovneri

Etter sommerens smaksprøve EP Fritt Vilt var det ting som tydet på at det gikk mot slutten for denne gruppen som interessante bidragsytere til hip hop-scenen. Derfor er det hyggelig å se at Kunsten Å Fortelle gjør disse anelsene til skamme.

Klovner I Kamp har vært veldig sentrale rundt det å lage en selvstendig hip hop-scene her i landet. Uten deres kreativitet og stå-på-vilje, hadde den norske musikkscenen vært en vesentlig tristere historie.

Kanskje har også gruppen endelig funnet tilbake til den formularen som gjorde Schwin til et gripende godt debutalbum. Spesielt ettersom Kunsten Å Fortelle med glans retter opp skaden gjort etter den tåpelige EP-en Fritt Vilt.

De tre sporene som utgjorde den EP-en er ikke overraskende med også her også. Til gjengjeld utgjør disse innslagene de få dødpunktene som er å finne på det komplette albumet. For gjennom resten av materialet blir vi introdusert for et Klovner I Kamp som mer modent og vågalt en tidligere

Faktisk vil undertegnende karakterisere forbedringen siden sommerens smakebit som ekstrem. De har gjort akkurat det de måtte; nemlig å forandre lydbildet sitt til et sintere og mer funky et. Uttrykket bærer nå mer preg av selvtillit, og det virker som om klovnene har lagt mer sjel i låtene enn på lenge. Kvartetten viker sterkere fokusert og makter å bevise at de fortsatt er å regne med som pionerer innenfor norsk hip hop.

Klovnene har sannsynligvis trasket langt ned i kjelleren for å komme opp igjen med dette. For Kunsten Å Fortelle er på alle måter så mye bedre enn fryktet. Beatsa er strammere en noen gang, samtidig som tekstene forsetter å holde et høyt nivå.

Spesielt tett er 5 År, som er skrevet og fremført av Dr. S. Denne låten oser av svik og aggresjon, og blir fremført på en slik måte at det er altfor lett å skjønne hvor langt nede Doktoren må ha vært.

Undertegnende er blant dem som hadde gruet seg til møtet med denne utgivelsen fra Klovner I Kamp. Det hadde faktisk vært en vond oppgave å måtte gi de gamle heltene rødt kort. Men så viser det seg altså i stedet at Kunsten Å Fortelle, til alt overmål, faktisk er blant årets mest gledeligste norske hip hop-utgivelser.

Det er bare å ta av seg hatten, eventuelt bøye seg nesegrus i støvet, for et comeback i særklasse. Klovner I Kamp har lykkes med å levere et knallalbum som gjør at det igjen føles ålreit å undersøke hva de har å komme med. Velkommen tilbake Klovner!

Andreas Haslegaard

Recent Posts

Holder det nede med rap på norsk

Simon Moholt fra Oslo holder det nede med old school rap på norsk. Hans EP,…

2 måneder ago

Her er de beste albumene fra 2023

Hun har vunnet en drøss med priser, samarbeidet med alt fra Röyksopp til Timbuktu, og…

4 måneder ago

De beste reutgivelsene i 2023

Musikkbransjen fortsettet å pumpe ut reutgivelser på vinyl. Plateconnaisseur og Panorama-grunnlegger Paul A. Nordal viser…

4 måneder ago

Her er våre musikkfavoritter fra 2023

Hvilke album likte du best i 2023? Vi stilte dette spørsmålet til våre gode venner.…

4 måneder ago

Hyller Hammersland

Dagen før ettårsdagen for Pogo Pops-legendens bortgang, samles en bukett med kjente artister på USF…

5 måneder ago

Her er de beste albumene fra 2022

Året er omme og fasiten er inne. Her er de beste albumene fra 2022, ifølge…

1 år ago