En kveld av de sjeldne

En kveld av de sjeldne

(Peer Gynt-Salen, Grieghallen, Bergen – fredag 31. oktober 2003)
Alle foto: Christopher Olssøn

Fotograf: Christopher OlssønDet kunne se ut som om sceneteppet i Peer Gynt Salen i Grieghallen var sammensatt av blod, for rødere har det aldri vært. Med stor applaus inntok Tom McRae scenen, og startet opp med Hidden Camera Show.

Briten makter å trollbinde sitt publikum på en måte som er vanskelig å beskrive. Innimellom beretter han kun halvmorsomme ting, men får likevel publikum til å gapskratte. Mye skyldes rimeligvis nok å bryte den veggen musikken forårsaker. Spesielt når han etter Draw Down The Stars, ber én blant publikum om ikke å se så sørgelig ut. Vi så nok sørgelige ut alle sammen.

I det Bloodless står for tur, oppstår en voldsom feedback fra mikrofonen. Det hele blir så voldsomt at McRae blir nødt til å slå den av. Det neste som skjer, er at han stiller seg nærmere publikum og forlanger å få spille sangen uten noen form for lydforsterkning. Publikum nynner med fra åpningen av.

Stående applaus
Sammen med en oktavsprengende Tom McRae, gjør vi kveldens mest spontane stunt. En veldig spesiell hendelse, som resulterte i stående applaus. På grunn av denne tekniske feilen måtte dessverre utøverne ta en liten pause, noe Tom McRae selv beklaget veldig. Da de kom tilbake drøye ti minutter senere, var de forundret over at ingen var gått. Akkurat dette gikk vel ikke helt etter planen, men et toppmotivert publikum la ikke særlig vekt på hendelsen. Heldigvis.

Fotograf: Christopher OlssønBerusende
På en kveld der det tekniske ikke fungerte hundre prosent tilfredsstillende, var det uansett kommunikasjonen mellom publikum og Tom McRae, som gjorde dette til en kveld av de sjeldne. Det er samtidig en beruselse i seg selv å være tilstede, når McRae synger med en slik innlevelse. Man blir hypnotisert av den særdeles vakre røsten, og arrangementet rundt ham, er satt opp på en slik måte at det er komplett umulig å ikke bli emosjonelt berørt.

Det er dessuten med ærbødighet man registrerer hvor hjerteskjærende, og likevel så aggressiv, en cello kan betone seg, noe som kommer spesielt tydelig frem i Mermaid Blues.

Kommer tilbake
McRae la ikke skjul på at han og hans medmusikanter alltid har hatt en spesiell tilknytning til Norge, og lovte å komme tilbake til Bergen en fjerde gang. Noe som naturligvis falt i god smak hos de fremmøtte.

Før heltene forlot Grieghallen, ble det ekstranummer i form av publikumsfavoritten The Boy With The Bubblegun samt Language Of Fools og 2nd Law.

Øystein Sørhaug

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.