Hardtarbeidende og hardtslående
Etter å ha brukt mange år på leting etter egen identitet, har Ribozyme med Invidia kommet opp med et sound som kritikere hevder vitner om et band som står trygt på egne ben.
– Vi har gjort mye rart, rent musikalsk sett. Men vi har spilt masse hele tiden, og har brukt mye tid i øvingslokalet, sier bandet.
Sikrere og mer bevisste
Albumet Invidia, som ble belønnet med en femmer av Panoramas anmelder, er spilt inn sporadisk. Det meste er spilt inn hos produsent Rune Langhelles Feitaboogie Productions. Langhelle fungerer også som lydmann under konsertene.
Vokalist og gitarist Kjartan Ericsson står for tekstene, mens det er kollektivt samarbeid som gjelder når Ribozyme mekker sammen en låt.
– Man kan kjenne hverandre godt personlig, men det er noe annet å kjenne hverandre musikalsk. I en slik demokratisk prosess må du tåle å få kritikk, og også våge å gi beskjed. Det er en helt spesiell åpenhet og ærlighet som må oppstå, mener bassist Bård Bøge.
De mener de er sikrere, mer fokuserte og langt mer bevisste på sitt eget sound på Invidia, i forhold til det forrige albumet Zilch.
– Da var det mye vi ville være, men nå føler vi at vi har kommet opp med noe eget. Men vi er ikke kommet på et nivå der vi vil ”bli værende”, hevder de.
Farlig med sammenligninger
Bandet mener at deres gjennomgangstema og fellesnevner er å skape stemning via en dynamisk musikkstil. Musikken er mørk, melodiøs hardrock, som er blitt sammenlignet med blant andre A Perfect Circle, Tool og Motorpsycho.
– Det er farlig med sammenligninger. Man forandrer seg hele tiden, sier vokalist Kjartan Ericsson.
Skal vi tro han, er det spennende tider i møte, med enda større forandringer.
– Det er viktig å ikke ha noen sjangermessige grenser for hva man ønsker å prøve ut. Jeg tviler vel egentlig på at folk vil dra de samme sammenligningene om et par år, sier han.
Bandet vil bruke mye av tiden fremover i øvingslokalet, og de mener at det er viktig å ha tunge perioder med usikkerhetsmomenter angående det de driver med. Finne ut hva som er, og ikke er Ribozyme.
– Vi lager mye god musikk nå, og ser fram til prosessen i øvingslokalet. Å oppdage noe nytt der, kan være like bra som å stå på scenen og spille, sier gitarist Jan Ove Knutsen.
God respons etter Svisj
Tittelkuttet fra Invidia er i det siste blitt hyppig spilt på NRK-programmet Svisj.At videoen til Invidia kom inn på Svisj, har gjort at de flyter på en positiv bølge. En uke var den helt oppe på 3. plass på lista over de mest spilte videoene. Eksponeringen som norske, usigna band får ved dette demokratiske musikkvideo-programmet, er veldig verdifull.
– Det har vært veldig god respons etter Svisj, og vi merker det også veldig godt på antall treff på hjemmesiden vår.
Smi mens jernet er varmt er det en et gammelt ordtak som sier, og Ribozyme har akkurat avsluttet en nordnorgesturné.
– Svolvær var fantastisk! Der var det vill fest. Et annet sted som utmerket seg var Hammerfest. Der satt folk og lyttet og analyserte. Det var et unormalt lyttende publikum. I det hele tatt masse gode folk.
Bandet har diskutert hva de foretrakk, men vet ikke hvem de mener er de beste publikummerne.
– Så lenge vi utløser ett eller annet, så må det vel være en bra ting.
Optimistiske
Med en økonomi som prøver å stikke kjepper mellom gitarstrengene, er det ikke alltid like enkelt å komme seg framover. Innbrudd i studio var vel heller ikke medberegnet.
– Send mer penger! Vi har ingen økonomi, bedyrer de.
Selv om bandet var med på By:Larm i 2000, håper de også å være med på neste By:Larm, som i februar arrangeres i bandets hjemby.
Bandet gjør alt selv. Bassist Bård fungerer som bandets altmuligmann, og fikser alt ved booking og management. Det er ingenting i veien med arbeidsmoralen, og de satser på å komme seg opp og fram ved å spille masse konserter.
– Det skal mye til for at et plateselskap signer et band ut i fra generelle musikalske kvaliteter. Vi spiller mye konserter, og det er jo gøy også!
– Det er mye vi ikke vet om bransjen. Men det er dette vi har lyst til å gjøre på heltid, og det skal vi klare!