Stille før stormen

Stille før stormen

The Railway Club, Vancouver – torsdag 29. januar 2004

Midt i sentrum av Vancouvers regntunge gater fører en trang trapp opp til The Railway Club, et varmt rom med modelltogbane, vaglende vifter i taket og et fast klientell av journalister, musikere og byens kulturelle elite. Midt blant dem, på den lille scenen, står en spe kvinne iført et blomstrete skjørt, hvit blondebluse og digre støvler. «Jeg skal spille et par sanger fra det nye albumet mitt. Håper dere liker dem.» Hun banker forsiktig på gitaren og sier den liker den høye luftfuktigheten før hun begynner. Med ett blir alt stille.

Beste debut i 2000
At Harmer er en dyktig artist kom ikke som noen overraskelse. Det er ikke uten grunn hun fikk utmerkelsen «Beste debut i 2000» av Time Magazine. Men det som gjorde den intime konserten så spesiell var formatet. I en tid der artister i stadig større grad gjemmer seg bak grandiose produksjoner og velspilte profesjonelle band, valgte hun å møte pressen alene. På en av de mest gjennomsiktige scenene i byen.

Fra det øyeblikk hun åpnet munnen til den siste tonen hadde sluppet fri fra gitaren hennes, trollbandt hun alle som var tilstede med en varm blanding av melankolsk folk-rock og myke ballader fremført med en uskylding sjarm og en sårbar stemmeprakt som peker bakover, helt tilbake til Joni Mitchell.

En mektig stemme
Stemmen er hes, men samtidig stor og sjelfull. Tekstene er dype og oser av sukkersøt melankoli og underfundig hverdagsrealisme. Med en nesten kokett nervøsitet stikker hun inn små anekdoter mellom sangene: «Det er veldig tilfredsstillende når en sang du har jobbet og slitt med i over tre måneder er ferdig på under tre minutter.»

Harmer lar fingrene gli over strengene på gitaren som om den var et spedbarn. Tonene som slipper ut er kompliserte harmonier som gjenspeiler både de komplekse tekstene og den besynderlige selvmotsigende artisten selv. Harmer virker på en side innesluttet og nervøs, på den andre ekstrovert og scenevant. Og selv om hun nesten hvisker inn i mikrofonen er stemmen mektig og altoppslukende. En spinkel kvinne med et stort hjerte.

Harmers nye album All Of Our Names slippes 23. mars.

Morten Rand-Hendriksen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.