Zoom seiler videre

Zoom seiler videre

I år er det femte gang Zoom går av stabelen. Arrangementet som hvert år gir tre vinnere mulighet til å vise hele Norges befolkning hva de er gode for på en scene. Tidligere vinnere teller navn som Madrugada, Surferosa og Helldorado, som alle har fått et godt fotfeste i markedet etter Zoom-turne og mye medieoppmerksomhet både lokalt og nasjonalt.

Varierte uttrykk
Kvalifiseringen til å delta på Zoom foregikk sist høst i landets fire største byer; Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. De lokale vinnerne møttes til en landsfinale på John DEE i hovedstaden i november, hvor alle som deltok opplevde et vellykket arrangement for full sal. Årets vinnertrio ble altså glampoperne The Beautiful People fra Kristiansund, poprockerne Mayflies fra Stavanger og hardcoregutta Silence The Foe fra Trondheim. Tre band som står bak tre forskjellige uttrykk og som samlet bør være i stand til å vekke interessen hos en bred publikumsmasse.

Vi møtte årets Zoom-vinnere før turneavspark på onsdag. Samtlige tre band virker inspirerte og giret på å endelig få komme i gang med turneen, som totalt skal innom sytten byer/tettsteder før det hele avrundes på Sinus i Bodø lørdag 27. mars. Før turnestart i Ås har gruppene allerede delt scene under et kick-off på by:Larm i Bergen for tre uker siden. En kveld som ikke uventet ble en suksess.

Mayflies

Stavangebandet Mayflies har til nå fått mest oppmerksomhet fordi Sondre Lerche IKKE liker dem. En uttalelse bergenseren kom med i forbindelse med gruppens opptreden på by:Larm:
– Vel, når de setter en halvfeministisk jazzrocker til å anmelde oss så er det kanskje ikke annet å vente, er bandet korte kommentar og motsvar til lerkefuglen fra Bergen.

Da er det mer interessant å gå inn på den blomstrende stavangerscenen. Om Stavanger blir det ”nye” Bergen eller ikke gjenstår å se, men men som vert for neste års by:Larm og med blant annet ildsjelene bak Checkpoint Charlie og CCAP som medspillere i kulissene, er det mye som tyder på at iallfall Mayflies har tenkt å gjøre seg bemerket i tiden som kommer. Det er mange som lurer på om bandet noe å tilføre stavangerscenen.

Fotograf: Kim LalandDet er bandets frontmann Erik Salvesen (vokal, gitar) som er ivrigst med å uttale seg på vegne av bandet:
– De fleste band som opererer med Stavanger som base har faktisk noe å tilføre scenen. Det hele ble dratt i gang for noen år siden av navn som Kaizers Orchestra og Thomas Dybdahl, som begge har bidratt til å sette på kartet for nordmenn flest. Hva vi kan gjøre er å gjeninnføre den gode gamle spillegleden. Alt for mange av dagens artister tar seg selv alt for høytidelig. Jeg mener: Enten er du bra, eller så er du det ikke!

Kan spille!
Ellers mener Mayflies at de så absolutt – uansett hva Sondre Lerche måtte mene – er i stand til å vise publikum at de kan spille, noe de undersreker de kan si uten å skryte for mye av seg selv.

– Det er ofte sånn at de flinkeste musikerne ofte også er de kjedeligste. Dessuten er det ganske mange som opererer innenfor et snevert poprock-felt, noe som også gjør det vanskelig å peke seg ut. Før fantes det for mange garasjeband i Stavanger-området, mens nå er det flinkis-poprock det gjerne dreier seg om.

Salvesen avslører videre at under Zoom 2003 var det lokale nivået særdeles høyt, og at det ikke var opplagt at de skulle vinne i Stavanger, samt at mange band ikke kom til finalen til tross for at de var svært dyktige.
– Sånn sett var det faktisk større sjanse å vinne i finalen i Oslo, I Stavanger følger vi ikke nødvendigvis musikktrendene. Vi spiller akkurat hva vi selv vil, uavhengig av det som ellers måtte foregå rundt om. Men det er også forskjeller ute og går. Stavanger er, etter min oppfatning iallfall, litt mer rocka enn Bergen, som ellers synes å ha et høyt nivå i mange sjangre. Spesialt innenfor melankolien.

Mayflies er ellers et band som vil benytte Zoom-turneen til å bygge opp publikumsmassen landet rundt. Etter turneen er over skal bandet i studio for å spille inn en EP, som de selv vil finansiere om ikke CCAP (som har presentert dem tidligere på utgivelsen Check#1, red.anm.) eller andre får lyst å gi dem ut. Med unntak av en oppvarmingsjobb for Thomas Dybdahl har ikke gruppen, som ellers består av Ole Reidar Gudmestad på gitar, Sindre Sivertsen på trommer og John Olav Håland på bass, spesielt lang erfaring med å spille utenfor Rogaland og gleder seg stort til å komme i gang med turneen:

– Kom å se oss, er bandets oppfordring, som ellers ikke karakteriserer seg selv som et lykkepopband.

The Beautiful People

The Beautiful People består av fire nordmøringer med opphav i Kristiansund-traktene; Arne Støy Kvalvik (trommer, synth, etc), Ketil Ovesen (synth,div), Jonas H. Dahl (bass, gitar) og Jesus Masoch (vokal, synth, bass, div). Hvem som spiller hva synes ikke å være det viktigste, for flere av medlemmene veksler mellom å spille synth- og gitar. Bandet ga nylig ut sin første EP Sedated Times, som Panoramas anmelder riktignok ikke var overbegestret for, men som han likevel mente avslørte fine takter fra et band som kan nå langt med kyndig produsenthjelp. Andre steder, som Dagbladet, var i forbindelse med utgivelse betraktelig mer begeistret for bandets elektroniske rock.

Trommis Arne Støy Kvalvik innrømmer en viss skuffelse over Panoramas midt-på-treet-anmeldelse, men er likevel jevnt over fornøyd med mottagelsen EP-en har fått så langt.

Måtte til Oslo
Om Kristiansunds ikke-eksisterende musikkscene er han imidlertid mer bekymret for. Noe som for halvannet år siden førte til at medlemmene i The Beautiful People pakket koffertene sine og forlot nordvestlandet til fordel for en musikkarriere i hovedstaden:
– Det finnes riktignok en musikklinje i Kristiansund, men musikkscenen generelt sett er mer eller mindre ikke-eksisterende. Vår motreaksjon på det at det ikke finnes noe konkret miljø der førte til at ikke var spesielt vanskelig å bestemme oss for å flytte derfra etter videregående. Noe som har vært godt og ikke minst nødvendig for at vi skal kunne komme oss videre.

Og The Beautiful People har så definitivt kommet et stykke på vei. De har allerede lang erfaring med spillejobber i Oslo, og har forlengst gjort seg bemerket på scener som So What!, Blue Monk, Paragrafen, Sikamikaniko og Hausmania. I tillegg er de en av de første gruppene som ble booket til årets Øyafestival, en festival de virkelig ser frem til å få spille på.

Når det kommer til sjansen Zoom gir for å nå ut til et større publikum er bandet takknemlige for å få være med på moroa.
– Dette er en fin mulighet til å nå ut til folket, som i seg selv er et mål for oss. Erfaringsmessig er dette også en bra ting siden dette blir vår første store turne.

The Beautiful People sier bestemt at de ikke har planer om å skrinlegge turneringen etter Zoom da de allerede er i ferd med å finne samarbeidspartnere på bookingfronten, og avslører allerede nå at de kommer til å følge opp med mer turnevirksomhet, om det så blir en dårligere standard enn det som følger med det å være Zoom-band.

Bandet har videre nylig blitt enige om en opsjonsavtale med labelen Public Demand som ga ut debut-EP-en nylig. Etter dette er planen å levere ytterligere en EP, før de påbegynner arbeidet med sin første fullengder.
– Vi skal klargjøre oss slik at vi er modne nok til å lavere et helt album. Vi forhaster oss ikke, men et album skal det etter hvert bli!

Silence The Foe

Trondheimsbandet Silence The Foe er i forhold til sine Zoom-kolleger nesten som veteraner å regne. I alle fall har det pønka hardcorebandet langt mer turneerfaring og er allerede beryktet for sitt turbulente sceneshow. Bandet slapp i fjor sin første syvtommer Melancholy Street, til stor begeistring fra blant annet Panoramas- og Adresseavisens anmeldere. I slutten av mars er de klare med oppfølgeren, Sweet Sweet Suicide, som er en femspors EP som inneholder mer av bandets energiske toner. Ellers har gruppen lagt bak seg flere større turneer, både i inn- og utland, og har spilt i store deler av Europa. Om ikke det er nok, så ble Silence The Foe kåret til årets mest lovende band under årets UT-Awards i hjembyen Trondheim.

Silence The Foe består av Anders Voldrønning på vokal, Roland Livar Kjensland og Marcus Forsgren, begge gitar, Audun Storset på synth og gitar, Arnbjørn Joar Styrkor Marklund på bass og Peter Rudolfsen på trommer.

Om trondheimsscenen, som i likhet med alt det spennende som skjer i Stavanger om dagen, er Silence The Foe tydelige i hva de mener om sin egen rolle i hjembyen:
– Et hvert band har noe å tilføre den lokale scenen. Vi er dessuten vågale nok til å by på gjenomtenkte seanser, både musikalsk og visuelt.

Sinte, men snille
Dette gjør oss litt nyskjerrige på om image har en stor betydning for Silence The Foe. På hvordan de ønsker å bli oppfattet:
– Vi anser ikke oss selv som et typisk trondheimsband. Vi kan kanskje virke sinte når vi står der foran publikum, men egentlig er vi snille gutter som er glade i alle. Vi bare prøver å være litt tøffe, he-he. Men når vi står på en scene, så står vi på en scene! Og vi er veldig bevisste på at vi gjør en rolle – en figur på scenen som vi ikke inntar ellers. Vi serverer en full pakke på en måte, noe som må til dersom alle elementene skal fungere sammen. Vi ønsker med andre ord å by på et helhetlig uttrykk.

Selv om bandmedlemmene virker selvbevisste nok til å kunne nå langt lenger enn langt(!), er de på samme tid klar over at det tar tid å modnes som et komplett band.
– Vi ser på oss selv som et eselband, som vi for øvrig trives med å være. Med det mener vi at det alltid bør være noe mer å strekke seg etter. At vi aldri blir helt ferdige med å definere vårt eget uttrykk. Det tror vi er en sunn innstilling.

Silence The Foe røper at de gleder seg spesielt til å få spille i Nord-Norge, og da spesielt Alta:
– Det er hva vi gleder oss aller mest til ved denne turneen, spesielt fordi vi ikke har vært der før. Vi har et generelt inntrykk over at nordlendinger er mer takknemlige for hvert band som gidder ta turen innom landsdelen. Noe mange andre artister også har bekreftet overfor oss. Så ja: Nord-Norge blir nok et kick!

Årets tre band er altså alle svært tilfredse med å få delta under årets store Zoom-turne. Det regjerer også en samspilt enighet over at de tre gruppene står for svært forskjellige musikalske uttrykk. Noe de tror vil kunne bidra til å trekke til seg et bredere pulikum enn om de hadde stått alene på scenen – hvert band for seg.

Utnytter muligheten
Men når Zoom er over har både Mayflies, The Beautiful People og Silence The Foe alle planer om å smi mens jernet ennå er varmt, for alle har ambisjoner om å turnere mye fremover. Sistnevnte følger eksempelvis opp bare noen dager etter Zoom, og byr på releasekonsert for sin nye EP allerede 1. april. Mayflies skal først prioritere studioarbeid, og vil høyst sannsynlig følge opp med mer turnevirksomhet. The Beautiful People vil i første omgang konsentrere seg om scener i Oslo, og selvfølgelig forberede seg til årets store gig på Øyafestivalen i august.

For alle andre, kan de tre Zoom-vinnerne oppleves et sted nær deg i løpet av mars. Her er den komplette turneplanen for Zoom 2004:

fredag 13. februar: Hulen, Bergen (by:Larm)
onsdag 3. mars: Samfunnet, Ås
torsdag 4. mars: Hydranten, Hamar
fredag 5. mars: Ridehuset/Månen, Fredrikstad
lørdag 6. mars: Sort og Blå Scene, Porsgrunn
onsdag 10. mars: Checkpoint Charlie, Stavanger
torsdag 11. mars: Markens, Kristiansand
fredag 12. mars: Luftslottet, Grimstad
lørdag 13. mars: Kroa i Bø, Bø
tirsdag 16. mars: John DEE, Oslo
onsdag 17. mars: Garage, Bergen
torsdag 18. mars: Meieriet, Sogndal
fredag 19. mars: Kroa, Volda
lørdag 20. mars: Tapperiet, Molde
onsdag 24. mars: Blæst, Trondheim
torsdag 25. mars: Kaos, Tromsø
fredag 26. mars: Samfunnet, Alta
lørdag 27. mars: Sinus, Bodø

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.