Vil du ha disse?

Vil du ha disse?

Historien om Nina Rochelle som band er ikke om guttegjengen som fikk posten sin omadressert til obskure øvingslokaler hele livet. Bandet har faktisk ikke spilt sammen lenger enn et år, og er derfor nesten like nye for svenskene som de er for oss.
– Vi har egentlig aldri vært et ”band”, sier de og tenker på hvordan både platen og gruppe har kommet i hop.

Grunnen til at de har funnet bandkjemien i det hele tatt er at de har hengt mye sammen, blant annet gjennom felles reising. Det var også gjennom en tur til Spania at fundamentet for denne debutlangspilleren ble lagt. Under oppholdet der nede benyttet de en notatblokk til å skrive ned alt som kom opp av innfall, hendelser og betraktninger. Dette materiale er det som til syvende og sist har resultert i tekstene på platen.
– Vi har laget musikken etter hvordan tekstene var, og ikke omvendt. Men vi synes soundet sa seg selv. Man kan ikke spille rolige musikk til de tekstene vi har. Det går bare ikke! Det som kan høres på denne platen er som en oppsummering av livene vi har levd til nå.

Forskjellige bakgrunner
Akkurat som en regnskapsbok i CD-format, skal vi tro denne gruppen, som av musikkpressen ofte blir omtalt som et retro/new waveband. For når folk hører musikken deres, går det ikke lang tid før man gjør sine tanker om sterke åndelige bånd til legendariske grupper som Imperiet og Ebba Grõn. Men sannheten er at ingen i gruppen har hørt noe særlig på disse legendene.
– Vi kommer alle i fra forskjellig bakgrunn, sier Martin Svensson. Som for øvrig strålte opp da kafeen vi befant oss på, utrolig nok, dunket i gang litt George Clinton og hans Parliament til ære for Majorstuens koffeinjunkies.

Wasberg pakker seg en pris, og før han igjen overtar talerstolen:
– Selv om vi ikke kan si at Ebba Grõn har påvirket oss direkte, skal de som hører slikt i musikken vår få lov til det. De som kjøper platen vår kan på se på den som en julegave. Den har dere fått av oss, og kan gjøre hva dere vil med den. Dere skal til og med få lov til å bytte den, hvis dere ikke er fornøyd! Det angår ikke oss lenger hva folk mener om platen, beretter Wasberg som videre ønsker å tone ned betydningen av hvert enkelt bandmedlem.

– Det er ikke vi som enkeltpersoner som er musikken. Det er oss tre som sammen utgjør Nina Rochelle. Og hva hver av oss mener om ting og tang er egentlig helt uinteressant, synser Wasberg som er den utvilsomt mest taletrengte av de tre.

Nina fra Rochelle
Første gang undertegnede hørte om Nina Rochelle kunne jeg tatt gift på at det dreie seg om en eller annen flott, svensk syngedame som skulle erobre verden med sin fløyelsmyke stemme. Derfor var det ganske overraskende at bandet bestod utelukkende av menn. Hva har gruppen å si til sitt forsvar når det kommer til å finnet er så utspekulert bandnavn? Er det bare et grep for å lokke kåte gutter inn i konsertarenaenes mulm og mørke kanskje? Tydeligvis ikke…

– Navnet Nina Rochelle kommer fra et kvinnelig bekjentskap vi møtte under vårt kreative opphold i Spania. Denne damen hadde ikke etternavnet Rochelle. Men hun kom fra denne byen i Frankrike, og het Nina til fornavn. Vi kalte henne bare for Nina Rochelle skrev «navnet» hennes på forsiden av blokken vår, og tenkte ikke så mye mer over det. Hun var ikke en så veldig spennende person egentlig.

Da de kom hjem, og skulle begynne å spille litt, trengte de etter hvert et bandnavn. Hvilket de fikk ved å skotte ned på blokkens førsteside, der Nina Rochelle stråle imot dem. Bandnavnet hadde også en viktig rolle for at de ble tatt i mot av det deres norske plateselskap – Playground. De sendte ut brev der det eneste som stod var løsrevne tekstavsnitt som Stockholm kommer forstöra mig, etterfulgt av signaturen Nina Rochelle. Kryptisk, makabert og spennende tenkte plateselskapet. Og satte hjulene i sving for å finne ut mer om hva dette var for noe. Dette ”noe” er nå altså Norgesklare med plate og turne.

-Tror dere Norge vil ha det sånn?
– Vi har egentlig ikke tenkt så mye over om Norge eller Sverige vil ha det vi lager. Vi er ikke ute etter å påtvinge noen dette her. Publikum skal selv få velge om de vil sjekke oss ut eller ikke, og vi kommer heller ikke til å dukke opp som tv-reklamer. For en gangs skyld har vi lyst til å la forbrukerene bestemme selv hva de vil ha. Dette er bare våre meninger, og hvis folk liker det, er det bare bra. Men vi presser det ikke på noen.

Til tross for denne innstillingen til sin egen musikk, har de klart å opparbeide seg en stor tihørerkare hjemme i Sverige. Selv om de fører en forholdsvis politisk linje kan de røpe at de har fans i alle aldergrupper.
– Når vi er ute og spiller møter vi alt fra folk som akkurat har fylt 18 år, til de som har passert 50. Det vil si folk som sikkert tar oss som en form for nostalgitripp. På hjemmesiden vår får vi ofte tilbakemeldinger fra fans som er for unge til å komme inn på klubbene vi er booket inn på. De vil at vi skal spille steder der de også kan se oss!

Kunne ikke være gjort anerledes
Debutplatene deres har fått varierende kritikk, både her til lands og hjemme i Sverige. Hvordan har det vært å få så blandende kritikker for noe man er godt fornøyd med?
– Det er ingenting ved denne platen vi kunne eller ville ha gjort annerledes. Så vi tar ikke kritikker så tungt, på noen annen måte enn at det er fint å få hyggelig respons. Vi skriver musikken for oss selv, og ikke for anmelderne. Uansett er det ikke så mye å gjøre med hva de skriver, kommer det ettertenksomt fra trioen.

– Albumet kom ut i Sverige i oktober, så slippet her i Norge er som å gi ut en nye plate, forteller gruppen som allerede nå jobber med nytt materiale for sitt svenske label Diesel

Glad i hjemmesiden sin
Lurer du på hvorfor lyden på platen er så varierende? Det er ikke gjort sånn med vilje, men fordi utstyret det ble innspilt med ikke akkurat holdt ypperste kvalitet
– Vi spilte inn platen i studioet til Johan (Lundgren), og det er rett og slett ikke bedre, forteller de galgenhumoristisk.

Nina Rochelle har fått usedvanlig varm mottakelse blant landets bookingansvarlige, og fortsatte sin Norgestur med et besøk til Oslos studentsamfunn Betong torsdag kveld. Selv om pinlig få mennesker hadde klart å finne veien til denne konserten denne kvelden gav svenskene jernet. De gjør ikke noe nytt på scenen, men har gode nok låter til å kunne bevege store folkemasser. Derfor var det synd at ikke langt flere var tilstede for å oppleve et av Sveriges beste rockband akkurat nå. Neste gang har dere vær så god å kjenne deres besøkelsestid og møte opp!

PS!! Nina Rochelle liker å prate med sine fans. Så dersom du har noe på hjertet kan du klikke deg inn på www.ninarochelle.com, der de ofte er innom for å pleie kontakten med tilhengerne.

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.