Hurra for hip hop!

Hurra for hip hop!

(blå, Oslo – onsdag 20 oktober 2004)
Foto: Knut Neerland (knut@panorama.no)

Etter at Buck 65 holdt årets beste standup-show på Øyafestivalen i sensommer gikk det et lys opp for mange. Med ett skjønte man at det er ikke et grunnleggende premiss for hip hopen som uttrykk at det er tett med bikinijenter, bling-bling og taletrengte gjesterappere på scenen for at det skal fungere. Det er nok med en persons gnistrende scenetekke sammen smarte beats fra en minidisk.

Frekk blanding
Sage Francis er i så måte av den samme skolen som den forannevnte kanadieren. Han liker seg best på alene på scenen og bruker ikke andre virkemidler enn seg selv og en CD-spiller med beats i løpet av settet sitt. Oppfatning av at humor og uhøytidlighet er viktige ingredienser i et vellykket sett gjør Sage Francis til en noe annerledes hip hoper.

Det publikum fikk oppleve på Blå-scenen onsdag var en frekk blanding fenomenale rimskills, kløktig bruk av beats kombinert med geniale monologer. For der hvor de mange tradisjonelle hip hopere må ty til løs prat mellom låtene for å engasjere publikum, tyr Sage til sitt lysende intellekt og bygger opp intense, rytmisk riktig monologer om alt fra politisk urettferdighet til hvor håpløs dagens mainstream-hip hop er.

Sage Francis selv opererer til vanlig langt mot venstre for alt som kan minne om hitlisterap. Og her fikk vi oppleve hvordan det personlige og kaotiske soundet han bygger på plate også finner seg til rette på en scene. Materialet fra debutplaten Personal Journals er så kompromissløst skarpt at det skal godt gjøres å ikke bli bergtatt av det. Og det vi fikk høre fra den neste platen hans (som kommer i februar), bare understreket inntrykket av Sage Francis som en av hip hopes aller mest interessante komponister.

Åpner dører
Etter å ha bevitnet enda en fantomkonsert fra en artist som bruker hip hop som verktøy mer enn som sjanger er det bare å takke og bukke. Takke for at de åpner dører for helt nye måter å angripe livesituasjonen på og fordi musikken de lirer av seg i forsøket er grensesprengende bra.

Er du blant de som ofte tar seg selv i å undre hvor alle heltene har tatt veien, så vit at en av dem var å finne på Blå onsdag kveld. Og nettopp der viste han ettertrykkelig hvor det nye hip hopskapet skal stå!

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.