New kids on the Bloc Party

New kids on the Bloc Party

Foto: Espen Nersveen (espen@panorama.no)

Bloc Party er av forståsegpåere (som oss i Panorama, red.anm) utpekt til å være “the next big thing” fra den alltid hypede briske undergrunnscenen. De blir sammenlignet med toneangivende acts som Gang Of Four, Joy Division og The Cure, og må av den grunn tåle å leve med et visst forventingspress.

Kvartetten ble tidligere i år signet til labelet Wichita, der de gav ut en bejublet EP tidligere i høst. På nyåret kommer også debutplaten Silent Alarm som er produsert av Paul Epworth, som sist ble observert i produsentrollen på den fine debuten til Futureheads.

Glad for snø
Vi møter bandets vokalist Kele Okereke og trommis Matt Tong på et ikke utpreget hjemmekoselig møterom backstage på Rockefeller. Tong kommer når han skal og kan fortelle at bandet har lagt planer om be med publikum ut på snøballkrig umiddelbart etter showet er ferdig:
For dere er det sikkert helt vanlig med så mye snø, men der vi kommer fra har vi ikke sett slike mengder på årevis.

Mens han forteller om sine snøfattige hjemtrakter kommer Kele Okereke joggende inn etter å ha unnagjort en kvikk dusj etter innsjekking. Han forsetter egentlig der Matt Tong slapp og spør hvordan vi hanskes med denne kulden. Siden vi ikke har noe fullgodt svar på det spørsmålet tar vi en frekk avstikker til det vi egentlig er satt her for å prate om; nemlig det utrolige gode bandet de er med i: Bloc Party.

Ifølge Tong har ikke bandnavnet utspring i en spennende eller spesielt finurlig historie. Det var bassist Gordon Moakes som kom på det, etter at de i fellesskap kom frem til at tidligere navn ikke helt fungerte. Det er ikke den samme ”schwungen” over navnene Angel Range og Union skal vi tro Tong, som for anledningen har med seg to mobiltelefoner som begge to på merkelig nok får plass i den samme bukselommen.

Ikke duse med Interpol
Bloc Party sitt ærend i tigerstaden denne gang er å spille support for det stadig mer populære New York-baserte nyveiv-orkesteret Interpol. Når to band er så lenge på veiene sammen som disse to har vært, så skulle anta at de blir gode venner. Slik at de utveksler julegaver, drikke øl og gjør ting sammen som bestiser har gjort siden uminnelige tider. Men ifølge Okereke er det ikke sånn i det hele tatt:
– Vi ser nesten ikke noe til hverandre. Alle band har sine egne ritualer de må igjennom før de går på scenen, og da blir det ikke riktig av oss å buse inn og avbryte.

Men at Interpol er et band som spytter i spritglasset, og legger seg tidlig med tanke på den lange reisen dagen etter, kan de i det minste avkrefte:
– Ikke ser vi ser dem ikke om dagen heller, for da sover de for å ta seg inn igjen etter nattens strabaser. Egentlig vet vi ikke så mye mer om dem annet enn at hele bandet er noen ”animals” til å feste til langt på natt.

Et band de har et mer personlig forhold til er Franz Ferdinand. For det var de som inviterte dem til å spille på plateselskapet Dominos tiårsjubileum i 2003. Kunne Bloc Party tenke seg en like rask suksess som Franz Ferdinand har opplevde gjennom 2004? Tong bruker litt tid på å komme frem til et svar, men blir til slutt enig med seg selv:
– Selvfølgelig kan vi tenke oss den type suksess på sikt. Men å få så mye press rett opp i fanget med en gang er noe vi godt kan klare oss foruten.

Epworth + Franz = Sant
På debuten har de jobbet sammen med Paul Epworth som tidligere nevnt også har produsert på The Futureheads strålende debutalbum. Mannen skal for øvrig også produsere den nye platen til Franz Ferdinand. Et samarbeid det skal bli interessant å følge med på spår vokalist Kele Okereke:
– Det ville jo vært utrolig pussig om de (Franz Ferdinand, red.anm) endte med låte som oss etter en runde med Paul i studio. Spennende blir det uansett å høre hvordan det går. Tong trekker på smilebåndet og gir uttrykk for at det trolig ikke er noen umiddelbar fare for at Franz Ferdinand med et skulle bli som dem i uttrykket

Albumet Bloc Party slipper på nyåret heter som kjent Silent Alarm. Selv om deler av albumet er downtempo så er den ikke på noen måte til å forveksle med den tradisjonelle stillheten. Hva er så tanken bak tittelen på skiva?

Okereke sier at det er noe som vil gå opp for lytteren bare vedkommende hører lenge nok på platen. Og det at publikum skal høre etter hva de faktisk sier, og ikke bare danse, er tydeligvis noe som er viktig for bandet:
– Vi har ikke laget et partyalbum, sier han med en innbitt mine i ansiktet. Vi vil at de som kjøper platen vår skal høre på tekstene like mye som harmoniene, og ikke bare danse rundt uten å tenke over innholdet. Det er noe annet på konserter, der folk kan hoppe og sprette rundt så mye de vil. Men Silent Alarm var aldri ment som en plate man kan danse til på fest, fortsetter Okereke mens han leker litt med rastaflettene sine.

Klare for festivalsommeren
Av en eller annen grunn så er det noe indieband fra kontinentet vet om norsk musikkliv. Nemlig at det har blitt produsert en bråte med profesjonelle kirkebrennere som har søkt tilflukt i sorte, sinte black metalband. Bloc Party er også med på notene her og ber om å få en ”update” på hva som rører seg på den fronten. Matt Tong synes det er fascinerende at Norge er i verdenstoppen på dette feltet, og lurer på om vi har noen gode grunner for det på lur. Dessverre må vi avspise han med at det sikkert har noe å gjøre med vår brokete historie med vikinger og det evige mørket vi må slite med.

Det ble ingen snøballkrig mellom Bloc Party og publikum denne gang. Men vi fikk likevel se et av indierockens kanskje aller mest spennende band gi Interpol kamp til døren om å være best denne lørdagen på Rockefeller. Håpet er jo selvsagt at de snart kommer tilbake, under egent flagg med det aller første. Slik at ikke denne trettiminutter lange teaseren blir stående som det eneste vi fikk se av denne gruppen før de overtok verden med sin fantastiske debutplate.

Selv er de i alle fall mer enn klare for å komme tilbake, skal vi tro Tong:
– Vi vet ikke ennå, men håper å kunne komme tilbake hit snart. Etter at platen er sluppet skal vi i alle fall gjøre masse turnevirksomhet rundt i Europa. Og vi håper å kunne gjøre mange festivaler til sommeren. Men vi vet ennå ikke noe om hvilke som er aktuelle.

Derfor: Øya, Quart, Norwegian Wood; kjenn deres plikt og få dette bandet tilbake til landet før det de blir ”big in Japan”. Hevet over enhver tvil er det i alle fall at Bloc Party kommer til å være på alles lepper når Silent Alarm endelig kommer i butikken 14. februar neste år.

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.