Best på plate

Best på plate

(Blå), Oslo – fredag 21. januar 2005)
Foto: Einar Aslaksen (einar.aslaksen@gmail.com)

Det er ikke til å skyve under stol at forventningene var skrudd i taket før denne hip-hop-begivenheten. Straks albumklare Roots Manuva, med sin særegne stemme og gode låtteft, skulle valse over det kresne Blå-publikumet og skrive seg inn i historiebøkene med denne konserten. Ikke bare var dette noe vi trodde på, vi viste det kom til å skje. Å i det hele tatt si noe annet i forkant av konserten ville vært direkte uhørt.

Dårlig kombinasjon

Litt trist var det derfor at det gikk som det gikk denne kvelden på Blå. Bandet Rodney Smith, som Roots Manuva egentlig heter, hadde meg seg på Quarten i sommer, hadde blitt økonomisert ned. Denne kvelden bestod det bare av en talefør MC-kompis, og en ikke altfor kyndig DJ som la beats i bakgrunnen. Mulig dette ble gjort å møte klubbformatet på en god måte, men dessverre ble det ikke godt nok.

Musikk og økonomi er to separate dimensjoner som ikke jobber så godt sammen. For hip-hopere er det mye hente ved å smøre tykt på i alle ledd, for dermed å unngå og fremstå som statiske. Kveldens sett var strippet ned, og fløt på Roots Manuva ekstreme mikrofonferdigheter og dronende beats. Hvis du først skal gjør ting så nakent som mulig, så må du ha noe å komme med. Slik Sage Francis og Buck 65 tar noe lite og gjør det til noe enormt stort på scenen.

Det magiske høydepunkt
Den eneste gangen det virkelig ble fart i sakene var da den overnaturlige singelen Witness (I Hope), fra albumet Run Come Save Me, ble sluppet løs, en låt som selvfølgelig er minst like magisk god fra en scenekant som den er hjemme i stuen. Men med tanke på at dette var nest siste kutt ut for kvelden, og at publikum var klar for en skikkelig fest, ble denne konserten et antiklimaks.

Roots Manuva lovet å komme tilbake om ikke så lenge, noe som hadde vært veldig fint. I alle fall om han tar med seg et ordentlig band, og med det legger igjen den slappe holdningen denne konserten bar preg av i garderroben. Publikum på Blå fortjener en skikkelig oppreisning etter dette.

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.