Noe eksplosivt i gjære

Noe eksplosivt i gjære

Gutta i Explosions In The Sky blir ofte sammenlignet med større band som Godspeed You! Black Emperor og Mogwai. Og etter å ha gitt ut et par oppsiktsvekkende album, som begge har blitt kronet med skyhøye karakterer, har de også rukket å bli en aldri så liten Panorama-yndling.

Bandet besøkte Oslo og So What! i forbindelse med utgivelsen Those Who Tell The Truth Shall Die, Those Who Tell The Truth Shall Live Forever. De kom tilbake til Norge igjen med en Quart-opptreden i 2004 som av enkelte blant de relativt få tilstede allerede er utropt som en legendarisk begivenhet. Kanskje bidro konserten i Kristiansand til at Panoramas lesere kåret Explosions In The Sky til et av fjorårets beste band?

Det har imidlertid stilnet litt rundt instrumentalbandet siden da. En oppdatering er derfor på høy tid. Medlemmene av Explosions In The Sky har sammen med sine kompiser i And You Will Know Us By The Trail Of Dead utvidet vår horisont angående Texas til å gjelde mer enn cowboyhatter og gamle såpeserier fra åttitallet.

Etter å ha forhørt oss med trommis og låtskriver Christopher Hrasky, tyder alt på at ryktene om at helt nye eksplosive takter er i ferd med å mekkes over i Austin, Texas er sanne.

Ny fullengder
– Hva har dere bedrevet med i det siste, og hva skjer for tiden?
De siste par årene har vært helt ville. Vi har gitt ut plate, turnert verden rundt og arbeidet med filmmusikk. Vi ville at dette året skulle bli så rolig som mulig, så vi kunne fokusere på musikken. Derfor har vi tatt fri fra all turnering og andre forpliktelser hele året – for å kunne jobbe med nytt materiale. Vi har spilt inn omtrent 35 minutter med ny musikk til en EP som det nordamerikanske selskapet Temporary Residence skal gi ut nå i sommer, mens vi nå jobber med vår neste fullengder som forhåpentligvis kommer ut en gang i 2006.

– EP-en som kommer ut i sommer er visstnok, ifølge bandets hjemmeside, en litt merkelig sak som ble gjort mest for moro skyld. Og filmmusikken Hrasky nevner er i anledning filmen Friday Night Lights av Peter Berg, med blant annet Billy Bob Thornton, Connie Britton og Lucas Black på rollelisten.

– Hvor langt har dere kommet i prosessen med det nye albumet?
– Vel, EP-en er ferdig og kommer ut straks, men musikken til det neste albumet er foreløpig bare i startfasen. Å komme opp med ny musikk er vanligvis en tidkrevende prosess. Vi er interessert i å prøve å gjøre ting vi ikke har gjort før. Så det kan ta litt tid før alle brikkene faller på plass.

Gjenfødelse av debuten
Selv om mange omtaler bandets aller første album How Strange Innocence som kanskje ett av de beste innslagene i postrock-sjangeren, er det nok ikke mange blant de som har uttalt dette som faktisk kan ha hørt originalplata. For dette albumet kom aldri ut i mer enn 300 eksemplarer, og er å finne i CD-samlingen til et ekstremt fåtall av Explosions-fansen.

-Hva skjedde egentlig med How Strange Innocence? Har dere noen gang tenkt på å trykke den i flere eksemplarer?
Temporary Residence skal faktisk relansere How Strange Innocence 11.oktober i år. Dette er noe vi har tenkt å få gjort i lang tid, men det er ikke før nå det har blitt tid til å gjøre noe med saken.

Favoriserer Øya-akutelle Dinosaur Jr.
Bandets kryptiske navn, albumtitler og platecovre har bidratt til at Explosions In The Sky har fått en mystisk og noe utilnærmelig fremtoning. Men Chris forklarer at de ganske enkelt inspireres av stort sett det som andre band inspireres av. Som egne hverdagsliv i form av folk de er glade i, og situasjoner de kommer opp i og av verden rundt dem, og hvordan deres plass i denne verden er.

Fotograf: Frode JørumI og med at låtskriver Hrasky også er dokumentarfilmskaper er det ikke vanskelig å skjønne at han i tillegg nevner filmer, bøker og kunst som viktige inspirasjonskilder. Annen musikk har naturligvis også vært inspirerende.

– Så hva er det dere lytter til for tiden, og hva kan dere si er deres ”all time”-favorittband?
– Alle i bandet hører på så mye forskjellig type musikk. For øyeblikket hører vi mye på ting som Four Tet, Antony And The Johnsons, Eluvium, og mye mer jeg ikke kommer på akkurat nå. Å prøve å si hva som er mitt ”all time”-favorittband er temmelig vrient. Dinosaur Jr. kanskje?

Nytt norgesbesøk?
I og med at Explosions In The Sky har tilegnet seg et knippe fans her i Norge, vil nok disse sette pris på at de har planer om å komme til det kalde nord atter en gang.
– Vi har vært i Norge et par ganger nå, og vi har hatt det fantastisk under begge besøkene. Selvfølgelig, på grunn av hard turneplan så har vi sjelden god tid til å gå rundt å se ting, noe som er en skam ettersom alt ender opp med å bli temmelig tåkete. Vi kommer definitivt til å spille i Norge igjen, men har ingen anelse om når det blir. Kanskje neste år, men kanskje enda mer sannsynligvis ikke før i 2007. Beklager å la dere vente!

Da er det bare å korte ned ventetiden med å se fram til EP-en som kommer i sommer, og ikke minst relanseringen av debutalbumet i oktober. Disse kan i alle tilfeller bestilles etter hvert på Temporary Residences nettsider.

Siv Marte Lorås

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.