Strålende Sigur Rós

Strålende Sigur Rós

(Oslo Konserthus, Oslo – onsdag 2. november 2005)
Foto: Anthony Hopkins

Fotograf: Anthony HopkinsDet islandske bandet tok spranget fra vakkert tungsinn, tander lykke, til eksplosiv fortvilelse i løpet av knappe to timer. Det røsker godt opp i gjengrodde emosjonelle stier. Et tydelig begeistret publikum takket da også islendingene for opplevelsen med stående ovasjoner etter konserten.

Gruppa opptrådte likevel som ekstremt innadvendte og konsentrerte på scenen. Fokus var ikke på enkeltindivider og muntlig kommunikasjon, men den videre presentasjonen av musikken. Sigur Rós framstår i et større og mer helhetlig, kunstnerisk uttrykk på scenen, der lys og bilde spiller viktige visuelle roller.

Ord overflødige
Bandets ordknapphet ble aldri noe problem under konserten, snarere tvert imot. Av og til er ord overflødige, og dette ble et vakkert eksempel på at artister og publikum kan oppnå kontakt og forståelse uten at Fotograf: Anthony Hopkins de språklige kodene ligger til rette for det. Kunsten overgikk med andre ord virkeligheten.

Låtene som ble spilt denne kvelden, var hentet fra gjennomgående hele bandets karriere. Selv om mange sikkert har et spesielt forhold til albumet Àgætis Byrjun, var det få grunner til å utsette noe på låtutvalget. Av høydepunkter utmerket blant annet en fantastisk versjon av Staalfar seg. Live er Sigur Rós pulserende og spennende. De tilførte sitt eget materiale ny vitalitet og energi fra scenen, og tidvis var kontrasten fra den ambiente studioversjonen av bandet overraskende stor.

En kollektiv enhet
Sigur Ròs opptrer i stor Fotograf: Anthony Hopkinsgrad som en kollektiv enhet, men det er likevel vanskelig å ikke framheve Jón þór Birgisson på elektrisk gitar med bue, og trommis Orri Páll Dýrason.

Bandet både åpnet og avsluttet kvelden med å spille gjemt bak et slør, noe som understreker gruppas ønske om å la musikken tale for seg. Det lyktes de med. Det visuelle spilte i tillegg en viktig rolle under konserten, og da lysanimerte fugler forlot scenen sammen med bandet, konkluderte vi med at dette liknet en tilnærmelsesvis perfekt konsertopplevelse.

Sigur Rós består av:
Jón þór Birgisson – vokal, gitar, synth
Kjartan Sveinsson – piano, keyboard, gitar, fløyte
Seorg Hólm – bass, xylofon
Orri Páll Dýrason – trommer, keyboards

Bjørnar Hjellen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.