Tid for å klappe igjen

Tid for å klappe igjen

Foto: Promo

Hva kan sies om Clap Your Hands Say Yeahs debutalbum som ikke allerede er sagt? Tja, ikke så mye faktisk, så la oss gjøre det kort. Bandet består av Alec Ounsworth, Lee Sargent, Tyler Sargent, Robbie Guertin og Sean Greenhalgh. På egen hånd skrev, produserte, designet, lanserte og distribuerte gutta den selvtitulerte plata via Internett. Det tok fryktelig av etter hvert og plata havnet blant annet hos hos kred-politiet i Pitchfork som ga den ni av ti poeng på sin karakterskala. Plata fikk ellers jevnt over strålende kritikker, og 30 000 album klarte de å lire av seg på egen hånd før de måtte få hjelp av et distribusjonsselskap.

Overasket over suksessen
Mandag 29.januar slippes altså oppfølgeren til Clap Your Hands Say Yeah som ble lansert i Norge for ganske nøyaktig et år siden. Tittelen er Some Loud Thunder og er ifølge gitarist og back-up vokalist Lee Sargent noe ganske annet enn det vi fikk servert for drøyt et år siden.
– Det var ikke en bevisst handling å gjøre de så forskjellige, men det er klart at å gjøre det samme to ganger ville vært fryktelig kjedelig, sier Sargent på telefon fra New York. En by stort sett hele bandet fortsatt befinner seg i. Vokalist og låtskriver Alec Ounsworth bor i Philadelphia, men bandet har en stødig rot i det store eplet. Det var også der de fikk ideen om det keitete navnet. Uttrykket var malt på en vegg i Brooklyn.

– Har dere noen ganger ønsket at det sto noe annet på den veggen den dagen?
– Hehe, nei, aldri!

– Ble du overrasket over den enorme suksessen dere fikk med debutplata?
– Ja, suksessen var definitivt en overraskelse. Jeg har spilt musikk i 15 år og har alltid håpet at jeg en gang kunne gjøre det på fulltid, og det er veldig fint å ha fått mulighet til å gjøre det, sier han og forteller at stressnivået likevel er på et komfortabelt plan.
– Eller.. det vil si, jeg personlig stresser ikke i alle fall. Jeg bare slapper av og lader opp til vi drar ut nå straks.

– Hva tenker du om forventningene til dette albumet da?
– Jeg vet ikke helt, vi som band forventer ingenting. Vi gjør hva vi gjør og håper at mange vil like det. Men når det er sagt så vet jeg jo at mange forventer at dette albumet skal leve opp til suksessen til det første, sier han men legger til at dette ikke er noe han går rundt og bekymrer seg nevneverdig for.

Forvrengt tittelspor
Første spor på albumet er tittellåten Some Loud Thunder. Et spor der en kjip følelse om at høyttalerne dine kan være sprengt er i overhengende fare for å dukke opp.
– Jeg var i ferd med å demontere høyttalerne mine etter at jeg hadde satt på låta for første gang helt til jeg innså at den skulle være sånn.
– He-he. Folk har faktisk en tendens til å reagere på samme måte som deg, men det er gjort med hensikt at låta er sånn, ler han. På Insound.com der albumet allerede kan lastes ned, har de valgt å opplyse om at dette første sporet er forvrengt med vilje av bandets kunstneriske grunner og at det ikke er for å begrense nedlastninger eller at det er noe form for korrupsjon.

Bandet virker rett og slett å ha blitt hektet på lydeffekter, og Sargent forteller at de også har tatt i bruk mye mer elektroniske virkemidler for å oppnå det soundet de ville ha
– Jeg liker soundet godt. Låtene er mye mer lagdelt oppbygd. Det er totalt forskjellig fra den forrige. Det er en helt annerledes følelse i denne plata, sier han og forklarer at den største forskjellen med arbeidet med de to albumene er i stikkordene tid og ressurser.
– På debutalbumet var vi bare et nystartet band som gikk i studio og dokumenterte hva vi hadde.

Inspirert av Beatles
Selv om selve innspillingsprosessen har fortonet seg noe annerledes forteller Sargent at låtskrivingen generelt har pågått på samme måte som tidligere. Ounsworth har skrevet låtmaterialet alene mens alle har samarbeidet om hvordan låten skal utvikle seg og hvordan instrumentene skal lyde. Han forteller at de hatt en felles forståelse og inspirasjon i blant annet The Beatles.
– Vi hadde The BeatlesWhite Album i bakhodet da vi jobbet med dette albumet. Noen av arrangementene kan ha likeheter med noe du kan finne der.

– Disse låtene virker en del vanskeligere å fremføre. Hvordan tror du det blir å spille disse låtene live
– Jo, de er mye mer vanskelig å spille live enn de på forrige plate og vi jobber fortsatt med den saken for å si det sånn. Vi gjorde noen av låtene på et show på nyttårsaften, men vi holder fortsatt på med noen av de ja, innrømmer han.

Gratis på nettet
På debutplaten gjorde de så å si alt selv helt til albumet solgte så mye at de måtte skaffe seg en distributør, og Sargent forteller at de har gjort det meste selv denne gangen også.
– Vi har gått samme veien og brukt samme distribusjonsselskap som på det første albumet, men vi har jobbet med Dave Friedman på dette, og han var helt fantastisk, skryter han av den tidligere The Flaming Lips– og Mercury Rev-produsenten.

Bandet brukte Internett aktivt før slippet av debutplaten, og det gjør de denne gang også. På deres egen nettside har de lagt ut et par av låtene gratis for nedlasting og på MySpace skal også hele platen ligge gratis for streaming. Og så uavhengige som de er så kan de tillate seg å gjøre stort sett som de selv ønsker.
– Vi valgte å legge ut de to låtene for å gi en smakebit av albumet, og MySpace-greiene er gjort i samarbeid med folka hos MySpace. Det gir folk en smak uten at de trenger å søke etter det, sier han men avkrefter at disse trekkene blir gjort for å statuere noe spesielt musikkpolitisk standpunkt.
– Det er vel heller et spørsmål om å ikke involvere folk som ikke nødvendigvis trenger å være involvert, sier han. Det er vel liten tvil om at å være så uavhengige bare styrker deres integritet som et av indierockens aller mest fremtredende band i indie-uttrykkets rette forstand.

Det femmanns store bandet stikker ut på Europaturne et par dager etter at plata blir lansert. men de dukker ikke opp i Norge denne gang. I fjor sommer var de et av trekkplastrene på Quartfestivalen.
– Vi hadde det kjempefint på den festivalen. Det var så utrolig vakkert der. Flotte fans, flott tid og en flott festival!

Some Loud Thunder kommer i salg fra mandag 29.januar.

Siv Marte Lorås

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.