Den originale Øyafestivalen

Den originale Øyafestivalen

(Sziget Festival, Budapest, 8.-15. august 2007)
Foto: Thomas Olsen

Det kiler i magen, og jeg føler meg rusa som en nyforelska fjortis når jeg tenker tilbake på uka jeg nettopp har tilbrakt på Óbudai-øya.

Jeg opplevde dobbelt strømbrudd med Manu Chao. Kaizers Orchestras debut i Øst-Europa. Popberta Pink som faktisk klarte å overbeviste som festivalartist. Fotograf: Thomas Olsen God gammeldags rave med Chemical Brothers. Mari Boine som flørtet på ungarsk.

Jeg hadde lyst å gi 30.000 folk som ikke klarte å holde kjeft mens Sinead O’Connor sang en skikkelig ørefik. Fikk med meg gigantisk fransk gateteater som foregikk 20 meter opp i luften, italienske Ennio Marchettos papparodier, algeriske Rachid Tahas rai-punk, og thaimassasje.

Jeg fikk med meg regn og sol, fabelaktige dragshow med artister fra Tyskland, Frankrike, Sverige og Ungarn. Jeg så homsefilmer fra Israel. Og avsluttet festivalen med å gå på tryne i gjørme og urin. Hurra!

Den øverste av de to dråpeformede øyene i Donau som deler Buda fra Pest forvandles årlig til Europas kanskje heftigste fest i løpet av en uke i august. Fotograf: Thomas Olsen

Sziget Festival, som direkte oversatt betyr Øyafestivalen, trekker folk fra hele Europa, og siden starten for 15 år siden har over 4 millioner løst billett. Bare i år besøkte 400.000 festivalen, Og når vi først er inne i tallenes verden; Over 1000 programmer, med artister fra over 50 land, ble gjennomført på øyas 60 scener i løpet av de 7 festivaldagene. Det vil si nesten 150 konserter, teater- og danseforestillinger, dj-sett, dragshow og filmvisninger hver eneste dag! Og alt foregår på øya.

Det første man legger merke til når man entrer øya er at det ikke var noe klart definert camp. På alle grønne flekker, mellom trær, matservering og til og med konsertscener sto det telt. Men det var selvsagt også større områder beregnet for både telt og campingvogner, mer avskilt fra festivitetene på roligere områder av øya.

Men prinsippet om å integrere publikum så til de grader i festivalen, uten absolutte grenser, gjorde at hvert fall jeg fikk følelsen av at festivalen var like mye min som arrangøren sin. .Fotograf: Thomas Olsen

Både mat og drikke kunne medbringes, med unntak av alkohol. Men det spiller ingen stor rolle når man må ut med 12 kroner for en halvliter. Med norske penger i pungen føler man kanskje heller ikke behov for å dra til fastlandet for å handle mat når man kan få gode middager til 15-30 kr heller

Ingen bonger, drikke servert på både flaske og boks, og gratis oppbevaring av verdisaker var også detaljer som ble ført opp på plussiden avFotograf: Thomas Olsen
regnskapet. Alle som solgte mat og drikke måtte forholde seg til en offisiell prisliste, så prisene var de samme overalt.

Jeg har kun funnet en eneste ting å føre opp på minussiden så langt, og det er at det er så veldig veldig lenge til neste gang!
51 uker for å være nøyaktig.

Andre, ikke allerede nevnte artister, som sto på årets program teller blant annet The Good, The Bad and The Queen, Fotograf: Thomas OlsenLaurent Garnier, Nine Inch Nails, Faithless, Tool, The Killers, The Hives, Razorlight, !!!, Eagles of Death Metal, Juliette and The Licks, Unkle, IAMX, Cassius, Hooverphonic, GusGus, Fun-Da-Mental, Skinny Puppy, Satyricon, Within Temptation, Hanoi Rocks, Timo Maas, Sharam fra Deep Dish, Annie Nightingale og nesten tusen til.

Thomas Olsen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.