10 kjappe med Kongene på Haugen

10 kjappe med Kongene på Haugen

Musikkdelen av gratisfestivalen Kongene på Haugen trommer i gang lørdag 1. september på St. Hanshaugen i Oslo. I forrige uke ble det endelige programmet offentliggjort, og blant årets musikalske innslag på festivalens to scener finner vi Hiawata, Harrys Gym, Tim, Lukas Kasha, KongSverre, Grand Cafe, Cortina, Kenneth Ishak og March Brown. Dagen før vises Charlie Chaplins klassiker fra 1931, City Lights, på utekino.

– Bare to uker til festivalstart, Lars Tefre Baade. Stressa?
– Stressa? Ja som faen, men det har sin naturlig forklaring. Det er dette vi jobber for resten av året og nå handler det om at alle løse tråder samles. Programmet er klart og det føles utrolig godt. Nok en gang byr vi på flere av hva vi tror blir morgendagens stjerner – artister vi mener bør få litt ekstra oppmerksomhet – kombinert med artister for hvermannsen. Flere av artistene som har spilt her har deretter debutert i mediene, signert på majorselskaper og blitt spellemannsnominerte.

– Dere er inne i deres tredje festivalår. Hva er det viktigste dere har lært så langt?
– I arbeidet med Kongene på Haugen lærer vi noe hele tiden, og det er vel det som holder oss gående. Fire kompiser har blitt til en noe større festivalledelse, men vi er alle fortsatt gode venner og bedriver noe vi mener er viktig. Det viktigste for vår del er å holde på det vi ønsket da vi startet opp, og ikke kaste oss på det alle andre gjør. Det viktigste vi har lært er å kunne stole på oss selv, samtidig som vi bør lytte til andre innen fagfelt vi ikke behersker like godt.

– Hvor føler dere selv at dere står i forhold til de andre musikkfestivalene i Oslo?
– Det at vi er gratis for publikum gjør oss unike i seg selv. Vi bestemte oss tidlig for å aldri bli et Norwegian Wood 2 eller en Øya 4. Vi skal alltid være Kongene på Haugen, hvor enn det fører oss.

– Dere inviterer publikum og artister til å bestemme hvem som skal få spille. Hvorfor har dere valgt å gå den veien?
– Litt for å være Norges mest demokratiske festival, men også for å kunne ta tempen på hva folk ønsker å se. Forslagene er mange, og ikke alle henger på greip. Kongene på Haugen har mottatt over 170 demoer og CD-er fra band og artister i Norge og Sverige. Vi har uansett siste ordet, men flere av årets artister var ukjente for oss inntil de ramlet ned i postkassa vår.

– Hvor mange artistforslag har dere mottatt så langt i år? Kom gjerne med noen eksempler…
– Som sagt er det mye CD-er, demoer og henvendelser fra selskaper og bookingbyråer, men folkets ønsker er også mange. En småoptimistisk osloborger ønsket seg Coldplay. Heldigvis hadde vi ikke penger til det.

– Kongene på Haugen noen år inn i fremtiden: Hva er de store, hårete visjonene?
– Visjonen er ikke hårete i det hele tatt. Vi skal skape minnerike opplevelser gratis for oslofolket, og ønsket er at festivalen skal være den beste måten for den musikk- og kulturinteresserte osloborger å runde av sommeren på, Vårt publikum skal føle seg priviligert, og sitte igjen med en følelse av at de er glade de kom, fremfor å bli hjemme på grunn av landskamp eller ruskevær.

– Apropos ruskevær: Oslo-sommeren så langt tatt i betraktning: Regnfrakk eller paraply?
– Denim.

– Dersom du kunne booke et band eller en artist helt fritt fra øverste hylle, hvem velger du?
Fotograf: Espen Stranger Seland– Det tenker vi på hele tiden, og dere skal se at dagen kommer hvor vi gjenforener noen gamle helter til et besøk i parken. Lista med drømmeartister er svært lang, og det er sikkert noe uenighet i bookinggruppa også, men om det ikke fantes noen grense ville nok oslofolket satt pris på Kiss, Pelle Parafin og a-ha som fremfører Scoundrel Days-albumet i sin helhet.

– Hva er det definitive høydepunktet så langt i festivalens levetid?
– Det er mange og derfor vanskelig å trekke frem ett høydepunkt. At det i det hele tatt kom folk første året var nydelig. Avslutningskonsertet i 2005 med Thom Hell var nærmest magisk, det samme var stemningen i 2006, da flere tusen mennesker satt i parken og så Trollmannen fra Oz.

– Og hva blir høydepunktet i år?
– Vanskelig spørsmål. Personlig blir det vel å se Norgest desidert beste rockband – Grand Cafe – blåse løvet av trærne i parken. Velkommen!

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.