Scroll To Top

Fratpunk i hundre

Artister: Sjangre: , ,
Karakter

(Garage, Bergen – tirsdag 9. oktober 2007)
Foto: Helene A. Aasen

Tirsdag kveld på rockklubben Garage i Bergen er naturlig nok ikke ukens travleste dag, men hjemmebanesliterne Goldenboy og de kanadiske gjestene Riff Randells og Chixdiggit gjør sitt beste for å riste liv i publikum med kjapp og sprek punkrock.

Bergenske Goldenboy tropper opp i matchende hvite tusjsignerte singleter med numene en, to og tre, og leverer solid, om enn litt ensformig punkrock i Blink 182-stil. Publikum får høre både nytt og gammelt, samt en hardtslående versjon av årets Brann-favoritt ”Gullet Ska’ Hem”, laget over melodien til The Beach Boys’ Sloop John B.

Jenteband stjeler scenen
Andremann ut – eller kvinne, i dette tilfelle – den kanadiske jentegruppen Riff Randells, er både tøffe i trynet og i musikken. De dukker opp i matchende, stripete femtitallsbluser, og denger løs på både trommer, bass og gitar.

Vokalist og gitarist Kathy har et gitartalent mange menn kunne misunt henne, og spiller solo etter solo mens hun snerrer til publikum. Scenetekke har hun mer enn nok av.

Fotograf: Helene Aasen

Bassist Bianca er teknisk sett nærmest ufeilbar, og plukker ut boogiemelodier i fleng, men ser ut som om hun helst ville vært hjemme på sofaen i kveld. Likevel leverer trioen et fengende og spenstig liveshow som tross sjangerens begrensninger så vidt unngår å bli forutsigbart.

Mye mas
Hovedattraksjonen, Chixdiggit fra Alberta i Canada feiret tiårsjubileum i fjor, og har ikke forandret seg stort siden oppstarten på guttenes high school i 1996. Dette er tredje gang de besøker Bergen i løpet av et par korte år. Låtene er typisk “frat boy”-punkpop, og dreier seg om puling, damer, drikking og annen rølp. Selv har guttene vært oppe til syv om morgenen og festet hjemme hos Morten fra Yum Yums, får vi vite. «Han er en norsk punkelegende, vet dere det?» sier vokalist KJ Jansen.

Og dette er sannelig festmusikk, av den nordamerikanske typen, med badekar fulle av øl og dritings heiagjengledere. Låtene er fengende og bandet inviterer til allsang, men etter hvert blir det altfor mye mas fra frontmann Jansen. Etter ørten runder med applaus for både det ene og det andre begynner de fleste å bli lei.

Rapper mikrofonen
Noen hardcore Chixdiggit-fans har funnet veien til Garage i kveld, og de hopper opp på scenen i ny og ne når de blir lei av all pogodansingen. Kvelden gjennom ristes og dunkes det med rockeføtter rundt i lokalet, men det er sjelden det blir mer. Noen Chixdiggit-klassikere skaper mer respons enn andre, og blant annet You’re Pretty Good og I Remember You får folk med på allsang.

I Wanna Hump You forårsaker derimot en mindre positiv respons, da en jente på første rad rykker til seg mikrofonen, ser olmt på vokalisten og sier: «How would you like to be dry humped, you sexist motherfucker?». Sjokkerte blikk utveksles og det er tydelig at bandet aldri har blitt utfordret på denne måten før. Kanskje jenta overreagerte, men hun har også et godt poeng om at bandets tekster omhandler tenåringsguttevrøvl til det kjedsommelige. Dessuten er bandets gjennomsnittsalder begynt å krype opp mot førti, og da er det ikke lenger så stilig.

Publikum sukker lettet ut
Omsider gir kanadierne seg, og et par publikummere sukker lettet ut. ”Hvor mange her er det som skal på jobb i morgen?” spør vokalist KJ. 80 prosent av hendene skyter i været. Og når man spiller for edru musikkfans som tenker på den smertefulle morgendagen, er det ikke lett å lykkes med rølp og sleske damehistorier.

Om skribenten

kommentarer