Hverdagshelten: en kort introduksjon

Vel møtt til en ny artikkelserie om grasrota i norskmusikk – bli med på besøk til hverdagsheltene!

I idretten hører vi til stadighet om fotballidoler, langrennsstjerner og sprintess. De store stjernene som Ronaldo, Bolt og Messi tar førstesideoppslag verden over og det er langt fra bare deres sportslige prestasjoner man leser om. Snarere er det ofte like mye artikler om kjærleikliv, skattesvindel og reklameoppdrag man får høre om. Slik er det også i musikkbransjen – hvor ofte har du ikke lest den n’te artikkelen om Rihanna, Jay-Z eller Bono? Man får tutet øre/øyne fulle av ganske så uinteressant informasjon om verdensstjernene.

Da er det vel mer interessant å lese om den engelske åttendedivisjonsklubben som drives på ren dugnad og knapt har scoret et mål eller den gambesiske langrenssløperen som går i mål på femmila en time etter neste siste løper? Vil du ikke heller lese litt om hverdagsheltene i musikkbransjen – de som først og fremst ikke er med på moroa for å tjene penger, men som i stedet brenner inderlig for det de driver med?

Panorama vil fremover gjerne bruke litt tid på hverdagsheltene i den norske musikkjungelen og har bestemt seg for å snakke litt med de du kanskje ser oftere enn du tenker på. I løpet av denne serien skal vi forsøke å snakke med de små plateselskapene, de lidenskapelige platebutikkene, rockklubbene, musikerne og selvsagt mannen i gata – musikkelskeren. Bli med på en reise inn i hverdagen i norsk musikk!

Stay tuned!

Mats Johansen

Har vært musikkjournalist siden '00 og skrevet for bl.a. Groove og amerikanske Mind Over Metal i tillegg til Panorama. Har fokus på undergrunnen i "heavy music" og smaker på det meste av mollstemt doom metal, den tilbakelente røyken fra stoner rocken, lidenskapen i garasjerock, kosmos i psykedelia og space rock, evigheten i dronerocken og hardrocken inspirert av syttitallet. I tillegg hører jeg også gjerne på mørkstemte singer/songwriters, frijazz, støymusikk, field recordings og black metal. Skriver mer enn gjerne fritekster inspirert av rock. Spiller tekstrock i bandet chrome/vox. Har vært skuespiller på små scener i Oslo. Fotograferer både med LOMO og Hipstamatic.