Celebrating The Beatniks 1960-2000 40 Years Of Excellence – En fin dokumentasjon

Celebrating The Beatniks 1960-2000  40 Years Of Excellence – En fin dokumentasjon

For i kjølvannet av The Shadows, dukket det opp en rekke norske instrumentalband, såkalte shadowsband, som herjet ungdomsklubber og samfunnshus landet rundt. Ved siden av The Vanguards (med gitaristen Terje Rypdal) var The Beatniks blant de fremste eksponentene.

I anledning 40-års jubileet for bandets eksistens har plateselskapet Tylden & Co. fått hjelp av Thor-Rune Haugen (mest kjent som heavy metal-fanatiker og fotballkommentator på Canal+) til å sette sammen en dobbel-CD med bandets innspillinger, fra den første i 1961 til den foreløpige siste, Into The Shadows fra i fjor. Vi får servert Flickorna I Småland, Johan På Snippen (å spille inn norske folkemelodier var en trend blant shadowsbandene). I tillegg finner man gruppens første innspilling med vokal, Don’t Go Away From Me, Sabre Dance (mest kjent med Dave Edmunds) og den tidligere ikke utgitte Wallop fra 1999.

Musikken er slett ikke så aller verst og ligger ikke så mye tilbake for hva The Shadows klarte å få til på plate. Men strengt tatt er 55 låter en smule i overkant av hva den gjengse musikkinteresserte kan klare av instrumentalmusikk som ikke alltid har tålt tidens tann. I så måte er denne samlingen mer beregnet på de som allerede har et forhold til The Beatniks og denne type musikk. For oss andre blir det en smule overdose.

Plateselskapet, og Haugen spesielt, skal likevel ha skryt for prosjektet. Først og fremst fordi det er viktig å få dokumentert den norske rock- og pophistorien. Og med en slik fyldig informasjon som vi får med denne utgivelsen, har de langt på vei klart dette. Bookleten gir oss en grei oversikt over bandets historie, flotte bilder (ikke minst er platecovrene en fryd for øyet(!!!) og hver sang er oppført med årstall for utgivelse og bandbesetning. Det er ytterst sjelden at en norsk utgivelse har blitt så informativ. Jeg håper denne utgivelsen setter standarden for lignende prosjekter i fremtiden.

Dagfinn Bergesen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.