Stankonia – Stanky funk

Stankonia – Stanky funk

Outkast er kjent for å provosere. Deres forrige album endte i rettsoppgjør med tidligere menneskeretts-forkjemper Rosa Parks på grunn av singlen Rosa Parks. Albumcoveret har alltid vært viktig del av Outkast, denne gang poserer Andre & Big Boi foran et amerikansk flagg der de røde stripene er utbyttet med svarte. Outkast har alltid skilt seg ut fra både sørstats-hip hop og resten av kystene. De har et eget særegent sound som ikke ligner noen andres. De blander funk, soul og rock sammen til et blodfunky lydbilde som kjennetegner dem.

Denne gang heter plata Stankonia, som forøvrig også er navnet på studioet deres, og skiller seg som ventet fra deres tidligere album. De overrasket fansen i fjor da de ga ut singelen B.O.B. (Bombs Over Baghdad), som tydelig var influert av drum’n’bass. Mange fryktet at Outkast hadde kastet over på d’n’b-bølgen, og fryktet at albumet skulle bli en stor skuffelse. Men Outkast sviktet ikke og leverte et virkelig bra album.

Det hele starter med en rocka energisk låt, Gasoline Dreams, som gjør det vanskelig å sitte stille i stolen. På de tidligere platene har de overlatt produksjonen til Organized Noize, men denne gang har de overtatt produksjonen selv. Det med svært gode resultater! Godlåtene kommer på løpende bånd, først So Fresh, So Clean, etterfulgt av hitsingelen Ms. Jackson og godlåta Spaghetti Junction. Med låter som dette viser de at de kan lage musikk som flere typer mennesker liker. Med låta We Love Deez Hoes viser de resten av musikkverden hvordan man skal lage en skikkelig poplåt. Den inneholder årets feteste hook, sjekk bare: «From the reef / to the fake eyes / to the fake nails / down to the toes / hahaha we love deez hoes!». Andre virkelige høydepunkter er Xplosion (med B-Real), Humble Mumble (med Erykah Badu) og Red Velvet. Det er flere gjesteartiser med på plata, men de fleste kunne vært utelatt, spesielt Cypress Hill-veteran B-Real. Ellers gjør Erykah Badu en fortreffelig duett med Andre og Big Boi på låta Humble Mumble.

24 låter kan være litt i det lengste laget, men Stankonia er et gjennomført kvalitietsprodukt ser man bort fra en par låter som er blir litt for eksperimentelle og samtidig litt for overfølsomme. Dette gjelder spesielt spor som Stankonia (Stanklove) og Question Mark. Disse er noe av årsaken til at det trekker litt ned på totalkarakteren. Men ser man bort fra dette, er Stankonia virkelig verdt å få med seg.So Fresh, So Clean, Ms. Jackson og We Love Deez Hoes er høydepunktene. Disse kan likevel ikke måle seg med klassikerne ATLiens og Aquemeni. Outkast er som De La Soul: De har ennå tilgode å levere et dårlig album!

Hva Andre 3000 og Big Boi finner på neste gang skal bli spennende og følge med på. De jobber ihvertfall allerede med et dobbeltalbum som forhåpentligvis kommer ut mot slutten av året.

Ivar Heggheim

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.