Allting Förändras – Jättebra!

Allting Förändras – Jättebra!

Rolf Wikström albumdebuterte i 1975 og ga ut sitt forrige album Stärka Band i 1998. Det er selvsagt min egen feil at jeg ikke har oppdaget denne eminente blues/folk- artisten tidligere, og er hans tidligere utgivelser av like høy kvalitet, har denne svenske trubaduren mye god og uoppdaget musikk på samvittigheten. Han blir ofte nevnt i samme åndedrag som legenden Cornelis Vreeswijk, og det er i grunnen ikke så dumt. Han er både tekstmessig og musikalsk ikke så ulik Cornelius, og har også det stemmemessige til felles med Vreeswijk. Den litt hese og snøvlende (i dette henseende ikke et negativt ladet ord!) passer utmerket til Rolf Wikströms blå og melankolske musikalske stemninger.

Det kan også, musikalsk sett, være verdt å trekke sammenligninger med amerikanske J.J. Cale. Spesielt kan dette legimiteres på Wikströms rene blueslåter. Han har skrevet det meste av låtmaterialet selv, men han har også gjort plass til fine tolkninger av viser av Evert Taube og Dan Andersson. Musikalsk støtte har han fått fra musikere som Tommy Cassemar (bass), Ingemar Dunker (trommer) og multiinstrumentalisten og produsent Max Lorentz. I tillegg gjester kjente folk som Fläskkvartetten og Mats Ronander.

Det kan nevnes at Rolf Wikström har blitt tildelt en rekke priser og utmerkelser, deriblant LOs Kulturpris i 1992 og Stockholms Stads Bellmanpris i 1995, og han er som eneste ikke- engelsk språklige bluesartist nevnt i Virgins bluesleksikon. Etter å ha hørt Allting Förändras er alt dette fullt fortjent. Det er ikke hver dag at svenske artister gjør seg fortjent til fem stjerner hos Panorama, men denne gangen var det vanskelig å la være.

Dagfinn Bergesen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.