Cast Of Thousands – Imponerende oppfølger

Cast Of Thousands – Imponerende oppfølger

Noe av årsaken til det som Elbow og visse andre britiske band opplever, eksempelvis Embrace og Stereophonics, men også langt mer populære Coldplay, kan ha litt å gjøre med at ikke-britiske musikkjøpere lett oppfatter sjangeren som en avlegger knyttet til begrepet sutrepop. Nettopp dette fenomenet har medlemmene i dette Manchester-bandet tilsynelatende notert seg foran utgivelsen av andreplaten Cast Of Thousands.

I alle fall så åpner de albumet i et helt annet leie enn hva som var tilfellet på debuten. Mens referansene knyttet til Asleep In The Back gikk i retning nevnte Coldplay og Embrace, er et navn som Spiritualized det første som viser seg i skyggene som kastes fra Cast Of Thousands. Ikke minst grunnet det nesten overdimensjonerte gospelkorarrangementet signert London Community Gospel Choir i spor som Ribcage, Grace Under Pressure og tildels i Flying Dream. Men oppskriften fungerer. Ikke minst overbeviser Elbow stort i singellåten Fallen Angel, som fremstår som et langt mer optimistisk og friskere innslag enn vi tidligere har hørt fra dem. Og de positive vibbene legger seg ikke med dette.

Snooks (Progress Report) er et annet eksempel på at Guy Garney (bandets låtskriver og frontfigur, red.anm.) ikke har grodd fast i den engelske tåkeheimen. Et ytterligere eksempel på dette er Not A Job – en låt som nettopp Chris Martin sannsynligvis gladelig hadde ofret en arm – eller i alle fall et par fingre for å få sin signatur knyttet til!

Tross samme team bak spakene som sist, våger Elbow rent arrangementsmessig å eksperimentere mer enn før. Hvilket også faller positivt ut, til tross for at vi ikke skal legge skjul på å ha sett en tilsvarende utvikling hos eksempelvis Radiohead før dem (som gjør seg mest gjeldende i Switching Off og i Flying Dream). Og igjen er det kombinasjonen av godt håndverk på melodisiden og fortreffelige arrangementer som tilfører Elbow det lille ekstra som gjør at de skiller seg ut fra mengden artister som opererer i samme musikalske terreng som dem.

Årets utgave av Elbow fremstår som et mer selvsikkert band enn hva som var tilfellet med dem i 2001. De bærer riktignok fremdeles et visst preg av hvem de er og hvor de kommer fra, men har i form av Cast Of Thousands levert et variert og jevnt over godt album hvor det aller meste fungerer. Med andre ord: Imponerende!

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.