Short Stories – Stødig sideprosjekt

Short Stories – Stødig sideprosjekt

Liljer kan som kjent være slående vakre, men også varierte i form såvel som farge. Sånn sett har de to musikerne truffet spikeren på hodet også når musikken til Lilium skal beskrives. Men på Short Stories står de på ingen måte alene bak det faktum at dette er blitt et suverent album. Med seg på laget har de blant annet fått med seg musikere fra Morphine (Dana Colley og Billy Conway), dEUS (Tom Barman), John Grant (The Czars) og, kanskje ikke helt uventet; David Eugene Edwards.

Short Stories er med denne besetningen blitt en strålende lekker oppfølger til debuten Transmission Of All The Good-Byes fra 2000. Først og fremst fordi låtmaterialet til Humbert og Tola i seg selv er av et bunnsolid kaliber, men også fordi fremførelsen av disse eminente musikerne, hvor alle setter sine særegne preg på det endelige resultatet, limer det hele sammen på en helhetlig og sammensatt måte.

Fra Kal Cahoone (Tarantella) åpner ballet med sin nydelige stemme i åpningssporet If They Cheered, virker standarden umiddelbart satt. For dette er vidunderlig vakkert, på en sørgmodig men beroligende måte. Og verken hun eller resten av stjernelaget skuffer videre ut i platen.

Spesielt godt utfylles for øvrig denne stemmen seg i duett med dEUS’ Tom Barman i platas kanskje aller flotteste enkeltinnslag; Sorry. Her får vi en duett som gir begrepet ‘frysninger på ryggen’ en helt ny betydning, selv om teksten i all hovedsak er fremført på portugisisk (tror jeg det er).

Liliums tre instrumentale innslag skal heller ikke overses. Her matcher og utfyller de to hovedpersonene det resterende låtmaterialet på utsøkt vis ved å dele opp den helhetlige strukturen. Men, paradoksalt nok, hele tiden uten å gi lytteren følelsen av at låtene ikke henger sammen.

En rolig og uvanlig avbalansert David Eugene Edwards’ innsats i Whitewashed, hvor han også står bak tekst, er naturligvis det nærmeste man kommer Sixteen Horsepower i form og uttrykk på Short Stories . Men på samme tid er dette helt klart et bidrag som er bygget på Liliums premisser, og ikke på bandet de tre opprinnelig stammer fra.

Den fine balansen mellom de resterende låtenes struktur og de enkle, men svært godt tilpassede arrangementene, er ellers en vesentlig faktor for at Lilium lykkes med så og si alt på denne flotte utgivelsen.

Med fare for å rippe opp i en overbrukt klisjé: Short Stories er en plate som spesielt vil gjøre seg utmerket foran peisen – alene eller sammen med en du er glad i – på sene og mørke høstkvelder året rundt.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.