Sweet Shanghai Devil – Dette er jazz!

Sweet Shanghai Devil – Dette er jazz!

Polert musikk tygget sammen av bransjens singelmaskiner blir stadig vanligere. Ting skal liksom være lett tilgjengelig og settes som regel sammen med tanke på de trender som finnes på markedet på det bestemte tidspunktet.

Da er jazzen ofte et vennlig fristed og en fredfull oase midt i det grunne maset som omgir oss. Med stilen som ofte finner frem til ukjente steder og skurrende lydbilder. Det spiller egentlig ingen rolle om det gjelder det drivende lydbildet til The Dirty Dozen Brass Band eller støymaskinene til Jazzkammer. Det er visjonen, det stålklare bildet av meningen med lyden, som er viktig.

Shining åpner ballet på sin andre langspiller med Firewalker, hvor de umiddelbart klarer å lokke frem jazzfølelsen. Med ballast fra konstellasjoner så vidt fra hverandre som eklektiske Jaga Jazzist og rimende Klovner I Kamp, er det et muskuløst band som flerrer ut av høyttalerne.

Det kastes og vris på instrumentene og ut faller det toner som makter å høres arrangert ut samtidig som de virker manet frem på stedet. Dette er noe musikerne i bandet selv har antydet er deres fremgangsmåte. Det improviserte høres komponert ut – og omvendt.

Det er vanskelig å peke på noen bestemte detaljer og virkemidler som Shining benytter for en uskolert jazzist. Det er heller ikke vanskelig å smile av iderikdommen bandet øser frem på denne utgivelsen.

Shining låter moderne, og gruppen makter å ivareta de riktige trådene som er bundet til den rikholdige jazzhistorien. Dette skyldes nok den heldige fusjonen bandet er bygget opp på – både av inspirasjoner og av organisk lyd. De klipper ned lydkildene til instrumenter godt kjent av jazzelskere verden over. På samme tid er bakmennene velkjente med arbeidsredskapene og fremgangsmåtene innenfor både elektronika- og hip hop. Slikt blir det spennende lyder av.

Dette er nok sannsynligvis ikke en skive man bør kaste seg hodestups inn i som førstegangsreisende i jazzen. På den annen side hadde nettopp det vært et modig valg.

Sweet Shanghai Devil er et album som kommer til å føye seg fint inn i rekken av strålende norske plater innen improvasjonsmusikken. For de som elsker Jaga Jazzist og kanskje har snust på Supersilent og føler de er klare for en fusjon av gammelt og nytt: Ta en tur til Shanghai og bli forført av djevelen…

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.