Safety In Numbers – Et utenomkroppslig opplevelse

Safety In Numbers – Et utenomkroppslig opplevelse

Det er ikke fritt for at de mer melankolske delene av følelsesregisteret slår inn når september og oktober kommer og høsten begynner å sige innover landskapet. Og når kveldsluften begynner å bli skarp og tydelig og sinnet er klar for mer ettertanke enn sommerens lette dager, da er det på tide med litt ettertenksom musikk også.

Det er nettopp det Surrounded lager. Ettertenksom musikk. Ikke nødvendigvis trist eller bare melankolsk. Men toner som innbyr til å sitte i godstolen, i mørke, med noe godt å drikke og bare tenke på alt og ingenting.

Surrounded har muligens hentet inspirasjon fra band som eksempelvis Sparklehorse og Mercury Rev. At de like gjerne har plukket litt her og der fra Low, eller til og med fra Sigur Rós, er like sannsynlig. Her er de subtile melodiene drevet fram like mye av de enkelte instrumentene som av selve sangen. Resultatet er til tider svært så storslått. Her byr de på episk lo-fi som ikke bryr seg så mye om å tvinge frem kvalitetene i låtene ved aller første lytt, men som forsiktig legger seg tett inntil huden og blir varmere og varmere etter hvert som tiden går. Slik som en venn som vokser på deg etter hvert som du blir kjent med personen.

Marten Rydell har en viskevokal som kan minne mye om norske The White Birchs Ola Fløttum (for øvrig et like sammenlignbart band). Aldri for tydelig eller for melodiøs, hinter han nesten mer om hva melodien er enn hva han faktisk synger. Derfor øker også nysgjerrigheten hos lytteren og dermed blir musikken mer enn bare lekker bakgrunnslyd.

Bassen er en evig strøm av melodiske vendinger og svake hooks, og det samme gjelder for den sløye gitaren som maler og maler. Den mest iørefallende låta er On Top Of The World som på perfekt vis tilkjennegir Surroundeds lydbilde. Med sin herlige og langsomme oppbygging til en episk slutt, med vakre gitarer og den typiske forsiktige melodien som etter hvert planter seg fast i skrotten.

De tolv låtene på Safety In Numbers gjør ikke mye ut av seg, men det de makter å gjøre er å ta lytteren til et annet sted enn der man er. Bare det er en kvalitet man skal ta med seg. Tankene på mørkt høstregn og varme sommerkvelder kommer om hverandre, og sier litt om den positive melankolien Surrounded har klart å mane fram på sitt debutalbum. Så langt fra depressiv og tungsindig, og like langt fra vill partyvirksomhet.

Det handler om å ta en tur utenom seg selv og få et overblikk over tilværelsen. Svulstig? Kanskje fra undertegnede, men bare nesten fra Surrounded. Et av høstens definitivt vakreste album.

NB! Safety In Numbers er i salg fra mandag 6. oktober.

Frode Fossvold-Jørum

Skrev min første anmeldelse for Panorama i 1999 og har siden holdt det gående. Svak for den gode melodi og fengende gitarriff. I spekteret mellom metal og gitarpop er der jeg trives best, men hører gjerne på både jazz og hiphop. Singer-songwriters kjeder meg stort sett. Bachelor i kulturarbeid og stort sett jobbet innenfor kultur. Jobber til daglig som kommunikasjonsrådgiver ved NTNU. Har også podkasten "Musikkelskerne" som startet sommeren 2021. Fotograferer også en del og har et bra arkiv med konsertfoto. Hevder ikke å vite bedre enn deg. Følg meg på Spotify: http://open.spotify.com/user/rawky Last.fm: http://www.last.fm/user/rawky/

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.