High Water – En bauta av kreativitet

High Water – En bauta av kreativitet

EL-P en utrolig spennende musiker. Helt siden han lagde fundamentet for store deler av nittitallets undergrunnship-hop med Company Flow, har han gjort en manns arbeid for å revitalisere stilarten. Det vil si at han trekker vekk fra de tvangstrøyelignende retningslinjer som rir mainstreamhip-hopen, med det mål for øyet å uttrettelig søke etter fremskritt.

Nå er han ute med sin andre soloplate, etter at den brutale bautaen Fantastic Damage voldtok trommehinnene våre i 2002. High Water representerer, for å underdrive litt, noe ganske annet ettersom det er en jazzplate. En fantastisk en som sådan.

EL-P (produsent, arrangør og komponist) og vennene The Blue Series Continuum kommer til å bruke tid på overbevise deg. Men når de først gjør det, er du til gjengjeld solgt. Låtene vrikker og vrir på seg før de sikter seg inn, kun for å treffer innertier på kreativitetsblinken.

Det imponerende med denne platen er hvordan den henger så skremmende godt sammen. EL-P har før vist at han er i stand til å trekke ut de mest utrolige sammenhenger og broer i musikken sin. Akkurat som om han sitter inn med en ufeilbarlig masterplan om hvor smart musikk kan være før den bikker over i å bli pretensiøs.

Den organiske jazzen The Blue Series Continuum står for bryter en intens håndbak med El-P sin egenartede mekaniske sound. Men noen vinner får vi ikke ettersom de to uttrykkene hele tiden jobber sammen for å utfylle hverandre. Det er sammen de sørger for utfylle lydlandskapet til det fulle. Det vi er vitner til her, er et uredd og ærlig forsøk på å bryte ned musikalske barrierer. Noe EL-P klarer på ekstravagant manér.

High Water veksler mellom å være sår og tilbaketrukket, til å være selvsikker og dominerende. Alt dette på en måte som kommer til å blende deg hvis du tar deg tid til lytte med begge ører og en åpent sinn. At dette et årets plate så langt kan vanskelig diskuteres.

NB! Albumet er utgitt på Thirsty Ear og ikke på EL-P sin egen etikett Definitive Jux.

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.