Kolväteserenader – Elektroniske sjømannsviser

Kolväteserenader – Elektroniske sjømannsviser

Lavmelt folkemusikk med repetitive tendenser og «jazz-maj-telecasters», er beskrivelsen Patrik Torsson har om sin egen musikk. Og det stemmer: For dette er lavmelt, og det handler om folk.

Det går i hverdagslige ting, hvor Torsson forteller om «han som skaffer bensin til bilen din», og om «han som frakter dieselen til meieriets lastebil», som videre kjører ut til butikken med yoghurten du senere spiser i en skål til frokost. Akkompagnert av elektronika, feltopptak, og tidvis med gitar og trekkspill(!), blir dette en plate som fører lytteren inn i en nostalgisk og tankefull, og ikke minst en anelse melankolsk sfære.

Kolväteserenader er en samling små minner fra Patrik Torssons siste fem år på sjøen. For Patrik Torsson er nemlig sjøman og musiker, skal vite! Seks av årets måneder befinner mannen seg på havet, mens gjennom de seks andre jobber han med musikk.

Både denne utgivelsen og hans tidligere selvutgitte Gästhamnar omfavner Torsson sjøfart som går som en rød tråd gjennom låtmaterialet. Kolväteserenader er hans første hele album, men han har tidligere stått bak mindre utgivelser i Nederland, i tillegg til å ha gitt ut egne hjemmebrente plater.

Musikken befinner seg i grenselandet mellom ambient og laptop-elektonika. Det er eksempelvis mulig å få assosiasjoner til Fennesz og Boards Of Canada, men dette er nok likevel ikke musikk det først og fremst skal danses til: Dette er musikk man lytter til!

Her høres feltopptak fra livet på båten, og en Patrik Torsson som rolig snakker om de små tingene som omgir ham. Han snakker om mennesker han har møtt, om flaskeposten han la i sjøen utenfor Gotland, og om ting som løsner fra veggene når det blåser storm på havet. Andre ganger forsvinner stemmen inn i musikken, og glitch og digitale lyder fyller hans plass i kabinen.

Dette er en flott plate, men etter å ha tilbrakt seks måneder foran laptopen, burde Torsson kanskje ha tatt musikken et steg lenger enn hva som er tilfellet på denne platen. Han sneier kun i ny og ned innom den elektroniske verden som kunne ha gitt Kolväteserenader full utelling på karakterskalaen. Hvilket føre til at albumet kan føles noe ensformig. Mulighetene til å i enda større grad leke seg med et elektronisk musikkuttrykk som dette er nemlig fullt ut mulig. Og kanskje også til en viss grad nødvendig.

Patrik Torsson er i disse tider med på en hyllestplate tilegnet legenden Will Oldham (på Tract Records i USA), og han gir i tillegg ut et elektronisk dansealbum på labelet Rush Hour (Nederland) under navnet Patrik Smaaland. Visstnok har han også noe på gang under pseudonymet Haengsoe.

Oppsummert er Kolväteserenader et gjennomgående og sterkt debutalbum bygget på lavmelt elektronika og melankolske stemninger. Etter å ha hørt denne platen ble undertegnede sittende tilbake og fundere på rollen som musikkanmelder; det er nesten mer fristende å bli sjømann. Ønsket om å jobbe på en oljetanker på havet, og sovne til lyden av motordur og bølger som slår mot skroget melder seg. Og sist,men ikke minst: Skulle gjerne også ha snakket flytende svensk…

Magnus Fodstad Larsen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.