Den vennskapelige duellen i Tigerstaden

Den vennskapelige duellen i Tigerstaden

Det er egentlig ikke en duell; de gir vel snarere byens befolkning og deres gjester et tilbud som burde interessere alle. Være seg skakkjørt elektronika på Fabrikken, lat søndagsjazz, sinte pønkband eller SpiritualizedØya. Det er plass til alt og alle. Dette mangfoldet gir et godt bilde av det sammensatte kulturmiljøet som florerer i hovedstaden for tiden.

I tillegg er det flere jyplinger som prøver seg i kampens hete; en rendyrket festival for hip hop rasler med skjoldene på Kuba og annonserer at 50 Cents og en rekke av Nordens beste utøvere innen sjangeren skal ta turen. Det er rett og slett spennende å være musikkinteressert for tiden.

Men, det er de to store som likevel har mest å by på; med flere år bak seg har de begge fått etablert gode rykter både i inn- og utland og kan tilby band og utøvere av en klar klasse. Panorama har sett litt nærmere på noen konsertene som kanskje burde være av interesse for våre lesere. Ta likevel en titt nærmere på festivalenes hjemmesider for fullstendig info; programmene er fullspekket med arrangementer og det er greit å få en fullstendig oversikt.

Oslo Jazzfestival

Oslo Jazzfestival har lenge hatt en voksen profil; men i løpet av de siste årene har det blitt hanket inn stadig flere nye, fremadstormende band. Dette har nok storklubben Blå mye av æren for med sine interessante program og gode rykte. I år er det også her det mest interessante skjer, men resten av programmet er av god kvalitet og burde by de fleste på en godbit eller flere.

Farmers Market:
Festivalprogrammet sier det kanskje best selv, ”Speedboogie med cowboyakkorder, heftige rytmer og improviserte jazzelementer med innslag av popmusikk”. Undertegnede har hatt æren av å se dette strålende orkesteret på scenen før og det har vært en glede av dimensjoner. Lar seg vanskelig forklare, men er rent ut fantastisk å se selv.

Dadafon:
Et av de beste bandene i landet? Med sitt siste album Harbour befestet de sin stilling som et av de rent ut mest interessante bandene i landet uavhengig sjanger. Med et sound som forener europeisk popmusikk med verdensmusikkens livsglede og driv har de klart å skape en nisje de nok er alene om her hjemme. En klar favoritt!

The Thing: D
Det er vanskelig å beskrive den eksplosive kraft man finner i denne trioen. Den intense saksofonen til Mats Gustafsson er ofte på sitt beste når den mikses med det slamrende samspillet til trommegeniet Paal Nilssen-Love og bassbjørnen Ingebrigt Håker Flaten. Denne kvelden er slippfest for deres plate Garage hvor de tolker bl.a. PJ Harvey, Yeah Yeah Yeahs og The White Stripes.

Spektrum/Fred Anderson Trio/Four Tet:
Det fantastiske musikkmagasinet The Wire har sin egen kveld under festivalen og lemper frem tre spennende navn innen utfordrende musikk. Spektrum vil legge frem eksperimentell og dansende discopunk som er så riktig å spille for tiden før den levende jazzlegenden Fred Anderson er tilbake på Blå kun to år etter han spilte med Tortoise under festivalen. Helt til sist kommer Four Tet med sin elektroniske miks av jazz, folk, elektronika og rock.

Gustafsson et al:
Denne kvelden vil samle flere spennende musikere i spennende konstellasjoner. Saksofoner vil stå i skarpt spill mot slamrende trommer. Svenske Mats Gustafsson møter amerikanske Hamid Drake før den erfarne jyplingen Paal Nilssen-Ove møter ringreven Fred Anderson. Deilig spenstig musikk som klart vil skape deilige vibber og utfordrende opplevelser for de oppmøtte.

LCD Sound System/Mental Overdrive:
Dette blir en dansende kveld. Først et band som ”alle” prater om for tiden. LCD Sound System mikser det beste av postpunken fra Manchester og New York i en heftig miks og burde nok gi flere av sitt publikum våte drømmer i ukerne som kommer. Deretter vil vår egen Per Martinsen, aka Mental Overdrive, legge sin varme elektronika over salen. Denne kombinasjonen burde gi glade danseføtter mye god musikk – det er bare å kaste seg ut på gulvet.

Øyafestivalen

Øyafestivalen er så godt som utsolgt når dette skrives og holder været seg vil det definitivt bli en folkefest av de sjeldne i Middelalderparken. Kun få år etter dens oppstart på Kalvøya har festivalen klart det kunsstykket å bli en interessant arena for norske jyplinger og interessante besøk fra utlandet.

Panorama har merket seg at man dette året, som de forrige årene, gir ganske blanke i hvilke sjangre man knytter festivalprofilen opp mot. I år bugner det over av hip hop, rock og elektronika og vi har sett nærmere på noen av de mest interessante.

The Soundtrack Of Our Lives:
Et av vårt nabolands beste rockeband gjennom tidene tar turen over og viser seg frem med sitt nye materiale. Ledet av den eminente frontmannen Ebbot skramler de sammen et herremåltid som smaker like mye av Stones som av The Stooges. Anbefalt!

Buck 65:
Våre kilder sier at denne unge mannen gjør mye ut av seg på scenekanten med sin fusjon av hip hop og blues. Etter en periode hånd i hånd med det kvalitetssterke plateselskapet Anticon har han utgitt Talkin’ Honky Bluesog forent hip hop med sørstatene på en måte Tom Waits nok kunne nikket anerkjennende til.

Spiritualized:
Sist gang undertegnede så dette bandet i levende live ga de fra seg nesten tre timer med høyenergisk spacerock; ladet av decibel, rent sinne og elektriske gitarer. Det skal bli spennende å se om bandet klarer å levere varene denne gangen også; gjør de det vil Middelalderparken være vitne til et støysett av dimensjoner.

TV On The Radio:
Denne amerikanske kvartetten har blitt rost opp i skyene av alle medier og har et favorittstempel på seg når de trår i gang på Sjøsiden. Med sin miks av soul, discorock og pønk har de et ganske besnærende uttrykk som burde stå i god stil med et sommerlig Oslo.

The National Bank:
Det burde være nok å nevne bandene som er involvert i denne supergruppa for å skape en interesse for denne konserten: , BigBang, Shining og Thomas Dybdahl tilhører alle eliten i norsk musikk. Nå står noen av dem frem sammen med et uttrykk som ligger midt mellom singer/songwriter, moderne jazz og effektiv pop. Dette kan raskt vise seg å bli en höjdare av dimensjoner på nivå med fjorårets sett fra Cream Of The Crop!

Mark Lanegan Band:
En av de vakreste konsertene vil bli levert av denne mannen. Med fortid i det strålende The Screaming Trees og innspill i The Queens Of The Stone Age har han vært med der det telles. Men, det er som sjef i eget band han virkelig har latt låtskrivergavene sine skinne. I et mørkt landskap ikke altfor langt unna Sixteen Horsepower eller The Handsome Family maner han frem fortellinger om skjebner.

Gled dere!

Det blir uansett en glede å være i Oslo denne uken; det vil formerlig flomme over av strålende opplevelser, masse god musikk og forhåpentligvis fint vær. Det er bare å finne frem de siste sedlene i lommeboka – her er det ingen tid å miste!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.