Månedens metallband

Månedens metallband

Fotograf: Pål DimmenFørste band ut er altså Mayhem, og det av to grunner. For det første har bandet som nevnt nylig feiret tyve-års jubileum, noe som er ganske imponerende bandets historie tatt i betraktning. For det andre fordi dette bandet for alvor satte norsk metall på kartet, både på godt og vondt. Folk flest forbinder Mayhem med død og elendighet, men etter at bandet gjenoppsto fra asken i 1995 har Maniac, Necrobutcher, Hellhammer og Blasphemer levert kvalitetsmateriale både på plate og i livesammenheng.

Mayhems historie
Mayhem blir stiftet av Euronymous (gitar), Necrobutcher (bass) og Manheim (trommer) allerede i 1983. Bandnavnet henter de fra Venom-låten Mayhem With Mercy. I begynnelsen spiller de hovedsaklig coverlåter av Celtic Frost, Bathory og Venom, men etter hvert begynner de å skrive eget materiale. Dette resulterer i Mayhems første demo Pure Fucking Armageddon som slippes i 1986. Bandets andre demo, Deathcrush slippes året etter, og på dette tidspunktet er bandet i ferd med å bygge opp en aldri så liten fanbase.

Liksminke
Det er også nå frontmann Euronymous (som tidligere kalte seg Destructor) interesserer seg for å bruke liksminke på scenen. Det er mange teorier rundt hvorfor dette skjer. Noen påstår at det stammer fra sveitserne i Celtic Frost, som igjen hentet inspirasjon fra King Diamond og Glen Danzig, mens andre mener det stammer fra det obskure brasilianske bandet Sarcofago som Euronymous visstnok var svært begeistret for.

Kort tid etter forlater Manheim og Maniac bandet og blir erstattet av Torben Grue på trommer og Kittil Kittilsen på vokal. Dette blir kun en mellometappe, for både svenske Dead fra bandet Morbid og Hellhamer overtar disse rollene i 1988.

Helvete for tur
Dead skyter seg i tre år senere, i 1991, og også Necrobutcher forlater bandet. Relativt raskt etter Deads selvmord åpner Euronymous platesjappen Helvete, som skal vise seg å bli et knutepunkt for den norske black metal scenen. Butikken tiltrekker seg både etablerte musikere og ungdom som blir belært av Eurnomymous om hva black metal egentlig dreier seg om. Mange av dagens store black metal artister hadde klare bånd til denne butikken på nittitallet.

I januar 1993 får resten av Norge et lite innblikk i black metal verdenen gjennom et ”anonymt” intervju med en karakter som kaller seg Count Grishnack. Han tar på seg ansvaret for en rekke kirkebranner, og Bergens Tidende bruker mange spaltemeter på dette etter hvert så beryktede intervjuet. I mellomtiden jobber Euronymous og resten av Mayhem med å fullføre deres første fullengder De Mysteriis Dom Sathanas, som er ferdig senere samme år. Grunnet Necrobutchers avskjed får Mayhem med seg Count Grishnack (Varg Vikerenes) på bass og ungarske Attila Csihar på vokal.

Senere samme år ender et basketak mellom Vikernes og Euronymous med drap. Vikernes knivdreper sitt tidligere bandmedlem, noe som fører til bandets oppløsning. De Mysteriis Dom Sathanas slippes i 1994 og dediseres til Euronymous.

Mayhem gjenoppstår
To år etter oppløsningen gjenopptar trommis Hellhammer bedriften og får med seg Maniac, Necrobutcher og Aura Noirs gitarist Blasphemer. Gjenopprettingen markerer bandets andre stadium. Ting virker mer stabile enn noen gang, og Mayhem-spøkelset ser endelig ut til å ha sluppet taket.

Mayhem fortsetter like fullt å sjokkere med sine liveshow. Vokalist Maniac kutter seg til blods på scenen, og de etter hvert så obligatoriske dyrehodene (gris, ku, eller sau, alt ettersom hva som er tilgjengelig på det lokale slakteriet) er på plass på ethvert Mayhem show. Bandet kommer også med en rekke mindre utgivelser, før den andre fullengderen Grand Declaration of War endelig slippes i år 2000. Albumet skiller seg relativt kraftig fra Mayhems tidligere utgivelser.

Fotograf: Pål DimmenNye avisoppslag
Bandets noe obskure historie trekkes stadig frem i media, og når en publikumer blir truffet av et dyrehode på en konsert i Bergen er sirkuset i gang igjen. Publikumeren havner på sykehus og lokalavisene ser sitt snitt til å gjøre gigantiske oppslag og nok en gang fremheve bandets mørke fortid.

Etter lang tids turnering slippes oppfølgeren til Grand Declaration of War, Chimera i mars 2004. Albumet mottar stort sett strålende kritikker, og er på mange måter et steg tilbake til det råe lybildet bandet ble kjent for på nittitallet.

Diskografi
Mayhem sies å være Norges mest bootlegede band. Bandets diskografi er en smule kompleks, men under følger et utvalg av de offisielle utgivelsene:

Pure Fucking Armageddon
(Posercorpse, 1986)

Debutplate med bandmedlemmene Euronymous, Necrobutcher og Manheim. Utgivelsen er i dag et svært ettertraktet samlerobjekt.

Deathcrush
(Posercorpse, 1987)

Maniac har nå overtatt på vokal. Inneholder blant annet det geniale tittelsporet Deathcrush

Live in Leipzig
(Obscure Plasma Records, 1993)

Hellhammer er med på trommer på dette liveopptaket fra Leipzig.

De Mysteriis Dom Sathanas
(Deathlike Silence Prod., 1994)

En klassiker innen norsk black metal, og Mayhems første fullengder. Inneholder blant annet Freezing Moon, Funeral Fog og Buried By Time And Dust.

Wolf’s Lair Abyss
(Misanthropy, 1997)

Blasphemers første album med Mayhem. Inneholder I Am Thy Labyrinth og Symbols of Bloodswords.

Mediolanum Capta Est
(Avantgarde, 1999)

Nok et livealbum. Denne gang fra Milan i 1998.

Grand Declaration of War
(Season of Mist / Necropolis, 2000)

Mayhems første ordentilge fullengder siden De Mysteriis Dom Sathanas. Fet produksjon og glimrende låter som A Time to Die og Crystalized Pain in Deconstruction.

European Legions
(Season of Mist, 2001)

Livealbum igjen. Nå fra Marseille i 2000. Inneholder også tidlige opptak fra Grand Declaration of War.

Chimera
(Season of Mist, 2004)

Foreløpig bandets siste album. Umiskjennelig Mayhem og inneholder blant andre Whore, My Death og You Must Fall.

Andre utgivelser:
Out From the Dark, Freezing Moon, Ancient Skin/Necrolust, Necrolust/Total Warfare (Split m/ Zyklon-B), Live in Marseille, U.S. Legions, Freezing Moon/Jihad (Split m/ Meads of Asphodel), The Studio Experience (Box set).

De viktigste bandmedlemmene (tidligere og nåværende ):

Artistnavn: Euronymous
Egentlig navn: Øystein Aarseth
Info: Etter at Euronymous ble knivdrept av Varg Vikernes har han mer eller mindre blitt en kultfigur innen black metal både her i Norge og i utlandet. Euronymous spilte gitar i Mayhem mellom 1984 og 1993, og var på mange måter en frontfigur og talsperson for norsk black metal. Han drev også den legendariske platesjappen Helvete, samt plateselskapet Posercorpse/Deathlike Silence Productions.

Artistnavn: Dead
Egentlig navn: Per Yngve Ohlin
Info: Vokalist fra 1988 til 1991. Dead bodde sammen med Euronymous og Hellhammer utenfor Oslo i en periode. Han ble sett på som en hyggelig, men særdeles melankolsk og depressiv fyr med svart humor. Han skjøt seg 12. april 1991, og ble funnet av Euronymous som sporenstreks dro til nærmeste butikk for å kjøpe et kamera.

Artistnavn: Count Grishnack
Egentlig navn: Varg Vikernes
Info: Spilte bass på De Mysteriis Dom Sathanas, men mest kjent for å ha drept Euronymous i 1993, samt for en rekke kirkebranner. Vikernes har også hatt stor suksess med det til tider svært oppegående enmannsprosjektet Burzum. Sitter fortsatt fenglset.

Artistnavn: Manheim
Egentlig navn: Kjetil Manheim
Info: Spilte trommer mellom 1984 – 1988.

Artistnavn: Attila
Egentlig navn: Attila Csihar
Info: Ungareren var vokalist på De Mysteriis Dom Sathanas.

Artistnavn: Blackthorn
Egentlig navn: Snorre Ruch
Info: Spilte gitar i 1993. Blackthorn kjørte bilen den natten Euronymous ble drept, og ble derfor siktet som medskyldig. Vikernes anklaget Ruch for å ha tystet på ham. Spiller også i Thorns.

Artistnavn: Maniac
Egentlig navn: Sven-Erik Kristiansen
Info: Vokal mellom 1986 og 1988. Maniac gjennopptok vokalen i 1995, og er fortsatt vokalist i Mayhem.

Artistnavn: Necrobutcher
Egentlig navn: Jørn Stubberud
Info: Bassisten Necrobutcher er det eneste bandmedlemmet som har vært med fra bandets startfase og frem til i dag, med unntak av en pause fra 1991 til 1995.

Artistnavn: Hellhammer
Egentlig navn: Jan Axel Blomberg
Info: Ansees som å være en av Norges beste trommiser, og har spilt i Mayhem siden 1988. Hellhammer er også kjent fra band som Arcturus, Immortal, The Kovenant og Winds for å nevne noen få.

Artistnavn: Blashpemer
Egentlig navn: Rune Erickson
Info: Låtskriver og gitarist i dagens Mayhem. Kom med i Mayhem i 1995, og er også plateaktuell med bandet Aura Noir.

Kilder:
www.thetruemayhem.com
Lords of ChaosThe Bloody Rise of the Satanic Metal Underground,
Moynihan & Søderlind (Feral House, 1998, 2003)

Pål M. Dimmen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.