Fahrenheit 9/11 – Original Soundtrack – Sprikende soundtrack

Fahrenheit 9/11 – Original Soundtrack – Sprikende soundtrack

Filmen Fahrenheit 9/11 har antakelig de fleste hørt om, og som seg hør og bør kommer det et soundtrack som tilbehør. Filmmusikk kan normalt deles i to ulike typer – den ene er musikk komponert spesielt for filmen, den andre er musikk som er samlet sammen for anledningen, og da som regel fra en rekke ulike artister og sjangere. Denne gang blir vi servert en blanding av begge deler.

Vi får servert en rekke kjente og mindre kjente låter fra blant andre R.E.M (Shiny Happy People), J.J. Cale (Cocaine), Neil Young (Rockin’ In The Free World) og Eric Burdon (We Gotta Get Out Of This Place). Dette er velkjente låter, men de gjør seg mye bedre i filmen enn på plate, for i denne sammenhengen kommer de ikke helt til sin rett.

Vacation med The Go-Go’s får en helt annen snert når den ledsager bilder av Bush junior på ferie i hele 42 prosent av de første åtte månedene i Det Hvite Hus. Det samme gjelder i særdeleshet Bloodhound Gangs Fire Water Burn. Det er mildt sagt ganske spesielt at en rekke amerikanske soldater inntok Irak akkompagnert av tekstlinjer som ”burn motherfucker, burn” på øret. Låten i seg selv er ikke akkurat noe for musikkhistorien, men der ble effekten rystende.

Det som gjør plata verdt å høre på, er instrumentalstykkene til komponist Jeff Gibbs (som også lagde musikk til Moores Bowling For Columbine, og er kreditert som co-producer for Fahrenheit 9/11). Spesielt bra er Bush Waits… And Waitshvor enkle, repeterende pianotoner har en illevarslende klang, men resten holder også høy klasse.

Nevnes bør også Arvo Pärts fiolinstykke Cantus In Memory Of Benjamin Britten som er eneste lydsporet som ledsager bildene av terrorangrepet på World Trade Center. Enkelt, men meget effektivt.

Som samle-CD betraktet blir denne kanskje noe meningsløs, men Gibbs’ bidrag gjør dette vel verdt å låne øre til uavhengig av filmen.

Ståle Aune Fjellstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.