Sterkt av Wainwright

Sterkt av Wainwright

(Garage, Oslo – mandag 19. september 2005)
Foto: Promo

Det var tydelig at denne damen hadde skapt forventninger blant konsertpublikumet. Garage var tidlig fylt opp av en svært lite homogen publikumsmasse, Martha Wainwright trekker åpenbart publikum fra et bredt spekter av samfunnet.

Sterk stemme og god stemning
Det hun har å by på er en enkel sceneopptreden, bestående av henne alene, men tidvis akkompagnert av hennes produsent og musikalske altmuligmann Brad Albetta på enten gitar, bass, piano eller kontrabass.

Dette skulle vise seg å være mer enn nok til å fylle konsertlokalet med en stemningsfull og god atmosfære i går kveld. Hovedingrediensen er hele veien Wainwrights sterke stemme, den er utenom det vanlige god, og sammen med låtmaterialet som i all hovedsak var hennes eget verk klarte hun å skape noen øyeblikk av magi, og mange øyebikk med musikalsk glede.

Det var lett å se at dette er en dame som har vokst opp i en familie av musikere, noe som slo ut i en meget komfortabel sceneopptreden. Dette var dog ikke helt kvelden for et stort sceneshow, men med Martha Wainwrights lune humor var det likevel mer enn nok. Den kom først og fremst til uttrykk gjennom tekstene, eksempelvis settets avslutningslåt Bloody Mother Fucking Asshole og TV Show, en i følge henne selv positiv låt om Oprah Winfrey, som ble fremført sammen med en dobbel tequilabestilling.

Vellykkede coverlåter
Martha Wainwright har en sterk samling låter på sitt selvtitulerte album som slippes i oktober, men hun valgte, med hell, også å fremføre et par coverlåter i går kveld. Leonard Cohens Tower Of Song og James CoxNobody Knows You When You’re Down And Out, kjent blant annet gjennom Eric Claptons tolkning, gikk begge rett hjem hos publikum.

Martha Wainwright fremførte også låter på fransk, noe som sendte assosiasjonene hen mot Edit Piaf, en dame det etter denne konserten ikke er helt unaturlig å sammenligne Wainwright med. Piafs vokale styrke var nemlig også å spore hos denne amerikanske folkpopsangersken.

Debutalbumet Martha Wainwright slippes offisielt i Europa 24. oktober 2005, mens flere konsertgjengerne tydeligvis allerede på forhånd har sikret seg platen på import.

Erik Sætrang Amundsen

Har skrevet for Panorama siden starten av 2000-tallet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.