10 kjappe med Jørgen Roll

10 kjappe med Jørgen Roll

Foto: Anthony Hopkins og Nils F. Skumsvoll (Arkiv Norwegian Wood -05)

– Hvem blir årets positive overraskelse på Norwegian Wood?
Tror det blir Gnarls Barkley. De er minst 15 musikere på scenen og det blir et fyrverkeri. Bandet er utrolig mye mer enn den Crazy-singelen som går over alt nå (selv om det er en fin låt det også). Det kommer til å høres ut som om noen vekket opp Marvin Gaye og viste han hva man har fått av knotter og dubbeditter siden sist. Dette blir moderne soul og rn’b og kuler og krutt. Husk at de går på tidlig på torsdag 15. juni. Sjekk www.norwegianwood.no for tider etter hvert.

– En artist du gjerne skulle hatt på festivalen?
Det hadde sikkert ikke trukket så mye folk og de fleste i bandet er jo døde, men Grateful Dead er det ultimate festivalbandet. Hvis de ikke kunne den dagen, så hadde jeg tatt til takke med The Rolling Stones. De hadde jo fått opp stemningen i amfiet de også. Og så hadde vi sagd ned alle kokospalmer først. Men palmeklatring er jo litt rock n’ roll, særlig når du er 62!

– Hvordan kan de neste 15 Norwegian Wood-årene toppe de foregående?
Vi har verdens beste «skogvokter» hos Gunnar Eide Concerts. Han heter Rune og følger med for oss. Samtidig følger jeg med der jeg kan og så utfyller vi hverandre og følger opp. Så får vi håpe vi får kjørt noen i vår retning de neste årene også. Det at vi har tatt så godt vare på så mange store og gode artister opp gjennom årene er vår beste markedsføring. Bookingverden er en liten andedam, og agenter snakker sammen. Det gjør artister også.

Fotograf: Anthony Hopkins– Dette er andre året med egen metaldag. Blir det et fast innslag?
Ja, det ser sånn ut. Etter å ha fått avlysning på både Linkin Park og Tool to år på rad fikk vi endelig klaff med dette i fjor. Det er en viktig del for utviklingen av Norwegian Wood videre. Gleder meg til årets heavy metal-dag med Korn, Deftones og Soulfly… selv om jeg selv ikke har «hovedfag» i denne sjanger…men jeg er lærevillig. Fikk hakaslepp av System Of A Down (bilde) i fjor. Kjære vene!

– Hva er det beste med festivalsommeren her til lands?
Kald øl ute, gode band, gode opplevelser sammen med gode venner. Magiske øyeblikk som av og til oppstår. Husker folket da Bob Dylan kom ut for ekstranummer i 1998? «This place is beautiful. It reminds me of where I grew up in Minnesota. You know; The Vikings landed there long before fucking Colombus ever did». Og så spilte han årtusenets versjon av Forever Young. Det var ren magi, og det beste eksemplet jeg kommer på.

– Og det verste med festivalsommeren?
Drita fulle duster som ødelegger for alle andre. Heldigvis er det ingen av disse hos oss (som jeg har sett). Det skal veldig få idioter til for å ødelegge «A Perfect Day» for alle andre.

– Har du en kuriositet fra din tid i Norwegian Wood som du vil dele med leserne?
For mange år siden hadde vi et band som het Craven Norwegian Underwood. De hadde trøbbel med et keyboard og kom løpende etter hjelp. Jeg sa de skulle snakke med Charles Mena (faren til Maria), som er sjefen for Underwood -scenen. Jeg forklarte gutta at Charles var lett å finne. Han er farget og er borte ved den scenen. Det jeg ikke visste var at MaxiJazz fra Faithless la i gresset borti skauen der og leste en bok. Craven fra Kongsvinger fant MaxiJazz (som de trodde var Charles) og lurte på om han kunne hjelpe med et keyboard de sleit med. Så der stod plutselig MaxiJazz på scenen med Craven fra Kongsvinger. De trodde det var Charles som var hjelpsom…
Dette medførte at Stein Østbø i VG kom løpende til meg og lurte på om Faithless skulle spille på Underwood scenen (vår egen scene for nye norske band). Litt usikker på Craven den dag i dag vet hvem som fixa lyden for dem!

Fotograf: Nils F. Skumsvoll– Hvor fornøyd er du med å få en ekstra festivaldag, og fylle den med Roger Waters?
Det er jo et scoop uansett hvordan du snur og vender på det. Han ville ikke ha noe support, fordi han skulle spille så lenge. Akkurat. Ut i fra setlister kan folk bare glede seg enda mer. Bandet er bra, låtene er bra, quad-lydopplegget de skal ha er mer enn bra og alt er bra. Dette kan fort bli årets konsert i Norge. Han kunne bare onsdagen, og da fikk vi lov av våre veldig gode venner og samarbeidspartnere i Oslo Kommune å utvide med en dag siden dette er den 15. årgangen av Norwegian Wood.

– Hva var det siste albumet du kjøpte?
Hm? Kjøpte The Raconteurs, Dixie Chicks og The Elected for noen dager siden. Har kjøpt The Elected en gang før, men har lånt den bort og ikke fått den igjen. Måtte høre den mer.

– Hvorfor disse albumene?
Vel, jeg var spent på Jack White. Jeg synes han går i riktig retning. Dixie Chicks har sparket til Bush og tatt et klart standpunkt. Ganske atypisk for den delen av amerikansk musikk de kommer fra. Platen bærer preg av det. Den er tøffere og bedre, og den er produsert av Rick Rubin. The Elected har Torgeir Gullaksen i Goldstar tipset meg om. Han har peiling og jeg hører på alt han sender meg.

Erik Sætrang Amundsen

Har skrevet for Panorama siden starten av 2000-tallet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.