Autopilot-Amy

Autopilot-Amy

(Peer Gynt-salen, Grieghallen – Bergen, fredag 19. oktober 2007
Foto: Universal Music / Helele A. Aaen

En stund var det usikkert om Amy Winehouse i det hele tatt ville gjennomføre konserten i Bergen som planlagt, etter at hun ble arrestert for besittelse av 7,1 gram marihuana på Hotell Norge torsdag kveld. Avisene i Bergen ble torsdag kveld oppringt av de britiske sladdertabloidene som ønsket å vite om det stemte at stjernen hadde blitt arrestert. På dette tidspunktet visste norske medier overhodet ingenting om saken, men fredag morgen var Winehouses arrestasjon allemannseie, og den 24 år gamle stjernen prydet forsidene over hele landet.

Flink fange
Ifølge bergensk politi oppførte Winehouse seg eksemplarisk som fange, og tilbrakte natten på deres ”beste” celle, med gummimadrass og hele fem kvadratmeter å boltre seg på. Etter å ha betalt en bot på rundt 4000 kroner, slapp hun fri i sjutiden fredag morgen. Dagen derpå ble det rapportert i lokalmedia at hun gikk på spa, drakk champagne og spiste McDonalds-mat for å lade opp til kveldens opptreden.

Siden Amy Winehouse brøt gjennom med listetopperalbumet Back To Black rundt juletider 2006, har det gått nedover både med helse og talent. Under en konsert på Londons Astoria i januar måtte hun styrte av scenen for å spy, noe som senere ble forklart med at hun hadde fått matforgiftning, og i sommer avlyste stjernen flere konserter på grunn av angivelig utmattelse, blant annet en oppvarmingsjobb for selveste Rolling Stones. Senere kom det frem at hun hadde tilbrakt tid på en avvenningsklinikk, i tråd med hitsingelen Rehab. Mick Jagger uttalte – nokså hyklerisk – at han var bekymret for den unge sangerens ville livsstil.

Husmødre på festkveld
Konsertarrangøren Bergenlive snappet opp sjansen til å få Winehouse til byen like før hun fikk sitt gjennombrudd, og fredag kveld dukket hun endelig opp foran en utsolgt Peer Gynt-sal, hvor alt fra husmødre på festkveld til unge radiolyttere hadde stimlet sammen i påvente av den frekke gullstrupen fra Nord-London.

Åpner med narkolåten
Allerede fra begynnelsen av er det klart at den unge stjernen helst ville vært et annet sted. Konstant fikling med den enorme høysåten og kjolestroppene kommer foran sangfokus, og vokalen er til tider ustø og slapp. ”Thanks for still having us,” sier hun til bergenserne, men det er også noe av det eneste hun sier. Med unntak av åpningslåtenAddicted, en uventet vittig kommentar til gårsdagens narkohendelser, er settlisten nøyaktig den samme som da hun spilte for et fullsatt Astoria i London i februar (konserten etter spy-episoden), en av hennes beste opptredener så langt. Nok hits til å tilfredsstille publikum, men for lite engasjement til å overbevise kritikere og kresne musikkfans.

Keith Richards’ søster
Stort sett lar Amy bandet ta seg av showet, og de to backingsangerne leverer varene og mer til – de er både sjarmerende og profesjonelle, i motsetning til hovedattraksjonen. Fotograf: MMS Helene AasenUtseendemessig minner 24-åringen mer om Keith Richards’ kvinnelige motstykke enn en verdensstjerne med fremtiden foran seg, og det er rimelig tydelig at helsen hennes har sett bedre dager – hun er sliten, ustø og blek, og tomme øyne taler om misbruk. ”Fuck it,” sier hun plutselig og spytter på publikum. Flere ganger forsvinner hun også, og kommer tilbake med mer drikke. ”If you don’t want your heads kicked in, you better make some noise,” sier hun med det som forhåpentligvis er en sarkastisk tone, før hun begynner å presentere bandet i det vide og det brede.

Har tatt seg fri
Folk jubler og Amy Winehouse leverer hitsene publikum forventer, men det er lite overbevisende når hun synger: ”I don’t ever want to drink again” på singelen Rehab. Backingvokalistene holder showet gående og sørger for at vi får en ålreit konsertopplevelse, mens hovedattraksjonen har tatt seg fri på jobb i kveld.

Selv en så talentfull sanger som Amy Winehouse er nødt til å ta jobben på alvor, og det gjør hun ikke i kveld. Hvis hun fortsetter å prioritere festlivet fremfor helsen og karrieren på denne måten, kommer hun dessverre ikke til å vare lenge.

Helene A. Aasen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.