Velkommen til Panorama v3!

Velkommen til Panorama v3!

Den 1. mars 1995 ble Pan Music Guide lansert som en av Norges første nettpublikasjoner av tidligere redaktør Paul A. Nordal. Publikasjonen, som senere ble hetende Panorama, har fra starten hatt som formål å orientere musikkelskere om hvilke nye utgivelser som burde være verdt å sjekke ut. Fra begynnelsen av henvendte vi oss i utgangspunktet til de som definerte seg selv som hakket over gjennomsnittlig musikkinteressert, den samme målgruppen som fremdeles karakteriserer Panoramas lesere. Spesielt fokus har publikasjonen hatt på ny, norsk musikk og har ofte fått æren for å ha gjort bransje og publikum oppmerksom på nye norske artister som siden har gått hen og blitt husvarme navn i Norge. Panorama var et godt synlig bokmerke i manges nettleser. Ubetalte, men engasjerte, skribenter skrev godt og nøkternt om det som rørte seg i en musikkverden i kraftig omveltning og løftet fram nye norske artister på ukentlig basis. Og noen fikk stryk.

Panorama.no i sin originale form (anno 2003)

Det var i de første åra litt av en oppgave å oppdatere sidene til Panorama. Her var det skriving og kopiering av html-koder og et lenke-bonanza som ikke lignet grisen. Panorama hadde også en særdeles viktig og interessant platebørs, basert på hvor mye som faktisk ble solgt i viktige platesjapper rundt omkring i landet. Rundt århundreskiftet var Panorama et brennhett oppkjøpsobjekt, før den store IT-bobla sprakk og Panorama faktisk havnet på konkursens rand. Så i 2003 tok vi endelig steget over i et publiseringssystem som gjorde det enklere å få ut artikler. En skikkelig dugnad for å få overført gamle html-artikler ble gjennomført og planen var å få over hele arkivet av anmeldelser, men anslagsvis 30-40% ble aldri med over. Til det var arkivet for stort! Likevel hadde vi med flere tusen anmeldelser over på de nye sidene. Det var fortsatt en del koding som måtte til, men nå hadde man i hvert fall en database.

Det er nå elleve år siden og ting har skjedd. Musikkblogger har ploppet opp overalt. Nye måter å oppdage musikk på har gjort mange musikkmagasiner overflødige. Panorama har likevel bestått, selv om aktiviteten har vært ganske lav de siste årene. Elleve år er lang tid på internett og publiseringssystemet vårt har lenge ikke kunnet måle seg med det som kreves i dag. Spesielt ikke med tanke på at det bør være lett å legge ut stoff. I praksis kunne det ta like lang tid for oss å legge ut én konsertanmeldelse med bilder, som det tok en rosablogger å pumpe ut 5 innlegg med bilder og video av et intetsigende hverdagsliv. Det tok etterhvert bort både engasjement og skriveglede for mange av våre skribenter. Selve grunnlaget for hele Panoramas eksistens.

For tre år siden satte vi så i gang prosessen med å få flyttet arkiv og database over på WordPress. Et system som i begynnelsen kun var for bloggere, men som nå brukes av profesjonelle nettaviser verden over. Det har av mange årsaker tatt lenger tid enn vi hadde planlagt, men nå er vi der!

Vi er ikke helt på plass med alle funksjoner vi kan tenke oss, men det viktigste er der: Et rikholdig arkiv helt tilbake til 1995 og en ny og bedre mulighet for oss til å kunne publisere nyheter, artikler og anmeldelser på en langt mer optimal måte.

Visuelt sett har vi prøvd å holde det hele nøkternt og stilrent, uten noe fjas. For oss er uansett tekst og bilder det viktigste. Du kan også forvente reklamefrie sider. Det er så lite penger i dette at vi ikke ser det som noe poeng å forsøple sidene rent visuelt bare for å gjøre det. Det dukker opp flere nye anmeldelser med det første og vi kan love at Panorama.no fortsatt skal være et sted der musikk blir tatt på alvor i årene som kommer. Akkurat slik det alltid har vært.

Husk at du kan følge oss på Facebook, Twitter eller Google+ og få oppdateringer der når vi legger ut nytt stoff. Og ta deg gjerne et dypdykk i arkivet, der er det mye snacks…! Vi håper du setter pris på Panorama versjon 3 og fortsetter å følge oss.

Og du? Neste år fyller vi 20! 🙂

Med noen lettelsens pust,
Frode Jørum (nettansvarlig)
Henning Poulsen (redaktør)

Frode Fossvold-Jørum

Skrev min første anmeldelse for Panorama i 1999 og har siden holdt det gående. Svak for den gode melodi og fengende gitarriff. I spekteret mellom metal og gitarpop er der jeg trives best, men hører gjerne på både jazz og hiphop. Singer-songwriters kjeder meg stort sett. Bachelor i kulturarbeid og stort sett jobbet innenfor kultur. Jobber til daglig som kommunikasjonsrådgiver ved NTNU. Har også podkasten "Musikkelskerne" som startet sommeren 2021. Fotograferer også en del og har et bra arkiv med konsertfoto. Hevder ikke å vite bedre enn deg. Følg meg på Spotify: http://open.spotify.com/user/rawky Last.fm: http://www.last.fm/user/rawky/