Britiske fanger får ikke rocke

Britiske fanger får ikke rocke

Fanger i britiske fengsler får ikke lenger lov til å rocke, takket være et nytt forbud mot elektriske gitarer og lignende instrumenter med stålstrenger. Musikere i Storbritannia appellerer nå til regjeringen for å få hevet forbudet.

Billy Bragg, Johnny Marr, Richard Hawley og Seasick Steve er blant artistene som har signert et opprop som ble publisert i avisen The Guardian mandag. I brevet til justisminister Chris Grayling skriver de at musikkinstrumenter er en viktig del av rehabiliteringen av innsatte.

Bragg, en av hovedpersonene bak den politiske bevegelsen Red Wedge på 90-tallet, sier til The Guardian at de fleste gitarer i britiske fengsler har stålstrenger. Gjennom initiativet Jail Guitar Doors har låtsmeden fra Barking vært med på å donere over 350 instrumenter til fengsler i Storbritannia. Majoriteten av disse har vært gitarer med stålstrenger.

– Hvor er logikken i dette forbudet? Så vidt jeg vet har det aldri vært et tilfelle der noen har blitt angrepet med en stålstrengsgitar i et britisk fengsel. Disse gitarene lar innsatte få anledning til å utvikle seg og lære en ny ferdighet. Jeg har sett den positive effekten med mine egne øyne. Skjønner ikke beslutningstakerne at et forbud er skadelig for rehabiliteringen av innsatte, sier Billy Bragg til The Guardian.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.