Soul Mining – Johnsons mesterverk

Soul Mining – Johnsons mesterverk

Soul Mining var i sin tid mer nyskapende enn oppfølgerplaten. Den var videre spennende utformet og totalt sett et mer imponerende og helstøpt produkt enn tilfellet Infected.

Her snakker vi altså om en av åttitallets banebrytende utgivelser. Dette fordi The The gjennom Soul Mining står bak et stødig låtutvalg, og ikke minst en uvanlig stilsikker produksjon. Sånn sett var albumet forut for sin tid.

Den satte også fingeren på datidens politiske verdensbilde, og da særlig i Storbritannia, hvor Margaret Thatcher styrte landet og derfor måtte finne seg i å være målskive for mange av Johnsons sterke, røde tekster.

Fyren viste allerede på dette tidlige tidspunktet i karrieren (Soul Mining var hans andre album, red.anm.) at han håndterte er relativt sterkt tekstmateriale med stødig hånd. Og det faktum at musikk og lyrikk står godt til hverandre som her, er kanskje i dette tilfellet like viktig som at budskapet slukes rått. Matt Johnson fortjener honnør for denne delen av hans arbeider.

Musikalsk sett topper The The det musikalske i låter som bygger seg gradvis opp fra det helt rolige, for deretter å ta mer av rytmisk. Og akkurat dette går igjen i flere av låtene som utgjør innholdet på Soul Mining. Vidunderlige arrangementer som tilfellene The Twilight Hour, Soul Mining og This Is The Day bekrefter The Thes posisjon som en mester i sin gren. Åpningssporet I’ve Been Waitin’ For Tomorrow (All Of My Life), Uncertain Smile og ikke minst GIANT, er i stand til å gi ukontrollerbare rykninger i kroppen. Det hele som et resultat av et usedvanlig godt grunnarbeid med låtmaterialet.

Produksjonen scorer også høyt på usedvanlig sikker lydgjengivelse, noe som også er viktig i denne type musikk for å overleve på sikt. Gi Twilight Hour, GIANT eller tittelsporet en sjanse i gode hodetelefoner, og føl hvor intenst gripende dette kan være. Årets kanskje sterkeste utgivelse i 1983 har fremdeles mye å formidle. Anbefales på det sterkeste.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.