Categories: Plater

Kaustisksoda – Røvere på kafé med tjuvgods under bordet

Likevel, og med all respekt: de vet nok hva de holder på med, men med tanke på det jeg har hørt før, klarer jeg jeg ikke helt å unngå å stusse litt på om de gjør hva de gjør med overlegg?

Allerede i åpningssporet, Cowboy&Indianer synes vi å dra tydelig kjensel på svenske X-Models’ hitlåt Två Av Oss fra 1981, uten å kunne finne at opphavet krediteres noe sted på platen. Videre er FruHagen tydelig bygget på strofer fra en låt som Stevie Wonder skjenket til Detroit Spinners en gang på 70-tallet, samt at både James Brown og tildels Massive Attack burde vært nevnt på et annet spor.

DumDum Boys ser ut til å være de eneste som blir kreditert for at de en gang skrev låten Splitter Pine (som her rett og slett er en coverversjon).
Nok om det, for videre tolker Folk & Røvere sin musikk med glans og dyktighet (og det er faktisk likevel ikke få som nevnes der «namedropping» på coveret!). De fleste som har hatt noen som helst betydning for det som resirkuleres i duoens musikk, har likevel en viss form for betydning da det utgjør litt av hele konseptet i trip-hop sjangeren.

Folk & Røvere’s andre studioalbum har fått den farlige tittelen Kaustisksoda og er en sann opplevelse fra begynnelse til slutt! Til tross for Beate Slettevold Lechs’ upolerte voldadialekt er Folk & Røvere først og fremst et urbant fenomen, som kanskje passer aller best når du befinner deg på en kafé. Vi snakker utvilsomt om trendy bruk av både nynorsk og bokmål, og det er enkelt å trekke linjer til den britiske doen Everything But The Girl uten sammenligning forøvrig.

F&R beveger seg samtidig innom drum’n’bass-stilen, også her med overbevisende treffsikkerhet. Kvaliteten på låtene er jevnt over mer modent enn på forgjengeren, selv om jeg fremdeles finner ett og annet som kan pirkes litt i rent tekstmessig, hvis jeg er i dårlig humør.

Det er jeg ikke for øyeblikket, så vi konsentrerer oss heller om helhetsinntrykket, og det er det ike mye å si på! Storparten av arbeidet som ligger bak materialet som er inkludert på albumet er av såpass høy kvalitet at bør stanse opp og gi det en sjanse.

Kaustisksoda bør kunne bli et kommersielt gjennombrudd for Ulph og Beate, og jeg vil til tross for mye bruk av sampling og lån (tør vi velge å kalle det) av andres materiale, anbefale dette flotte albumet.

Panky MacHalloon

Recent Posts

Kjempefengende om annerledes barn

Rock-vokalist gir ut barnesang. Siri Stray er en norsk sanger og låtskriver fra Østlandet. Hun…

1 måned ago

En alternativ rapper med en unik stil

Dalien er en norsk rapper som har sin egen stil. Det er ikke old school…

1 måned ago

Har laget filmmusikk med hjelp fra TNT-gitarist

Fetter Tom har spilt inn filmmusikk med hjelp fra TNT-gitarist Ronni Le Tekrø. Forrige gang…

1 måned ago

Hyller kvinnehelter med ny låt

Hun har gitt ut sitt første soloalbum, og har ett til på vei. Hun har…

3 måneder ago

Norges svar på Adele

Amelie Aldner er en svensk artist bosatt i Norge. Med sin klare og kraftige stemme…

6 måneder ago

Holder det nede med rap på norsk

Simon Moholt fra Oslo holder det nede med old school rap på norsk. Hans EP,…

9 måneder ago