I’m Telling You For The Last Time» – Kjøp heller videoen

I’m Telling You For The Last Time» – Kjøp heller videoen

Og før jeg sier noe om innholdet på platen kan det være på sin plass å si noen ord om denne typen utgivelser. Det er nemlig et lite paradoks her: stand-up comedy har med spontanitet å gjøre og ikke minst er det et krav at det framføres live. Hele sjangeren er tuftet på at den nære kontakten – ofte en toveis kommunikasjon – mellom en karismatisk komiker og publikum. Det sier seg selv at det er heller begrenset hvordan et slikt format kan overføres på plate. Og ikke minst: Hvor lenge står en slik fremførelse seg?

Når det gjelder substansen på plata så er det litt for mye å referere til hvert enkelt spor. Her er historier om folks vaner m.h.t. bruk av telefonsvarere og utallige referanser til håpløse forhold mellom kvinne og mann. Dette er standard stand-up comedy slik vi kjenner det fra snuttene som sendes forut og etter programmene i Seinfeld-serien. Hver for seg holder de høy kvalitet og dreier seg for det meste om livets trivialiteter. Så for all del, hvis man er fan av ironisering og en smule vitseprating på plate, så er dette absolutt prima vare.

Jerry Seinfeld er utvilsomt en av de store i sin klasse og innholdet på «I’m Telling You For The Last Time» er en god dokumentasjon på hans arbeide. Man får også valuta for pengene i form av 72 minutters spilletid og en særdeles behagelig lydgjengivelse. Undertegnedes mening er likevel at verdien av albumet taper seg fort ved flere gjennomlyttinger. Hvis det skulle ha noen varig verdi måtte det inneholde f.eks. livsvisdom og finurligheter som gjør at innholdet kan tolkes og derfor gi lytteren noe nytt ved flere gjennomlyttinger. Det gjør det ikke.

Det som trekker ned er Seinfelds flørt med publikum. Tydeligvis så peker han og skjærer grimaser etc. til publikums store fornøyelse. Det kommer også tilrop fra publikum, noe som tilsynelatende leder Seinfeld inn på nye veier. Det sier seg selv at dette ikke er lett å formidle på plate. Showet, som denne platen er et opptak av, er fra en opptreden i The Brodhurst Theatre i New York. Og selv om det hele ble kringkastet live er det tydelig at Seinfeld kun konsentrerer seg om publikum i salen.

Konklusjonen må derfor bli at denne platen er både kjekk å gi bort og fin å ha i samlingen, men av ovennevnte grunner er den ikke verdt investeringen. Det er ikke uten grunn til at Herr Seinfeld tjente ca. 2 milliarder kroner i 1998. Han er dyktig. Men skulle du velge å investere i hans arbeider ville jeg heller anbefale å kjøpe videoene fra TV-serien.

Jan Bjørgo

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.