Grace – Spennende og vakkert fra Bjørnstad

Grace – Spennende og vakkert fra Bjørnstad

Det er faktisk et opptak fra konserten under Vossajazz som nå er gjort tilgjengelig, men mye arbeid er nok gjort i studio i etterkant, for her er det ikke mye som minner om live-opptak. Hi-fi-folket vil sikkert bli fornøyd, for som man sa i gamle dager: Denne CDen har god lyd.

Multikunstner Ketil Bjørnstad har fått med seg et skikkelig A-lag fra ulike sjangre i norsk musikkliv her. Anneli Drecker, Bendik Hofseth, Arild Andersen, Trilok Gurfu og Eivind Aarset er ikke hvem som helst. I tillegg bidrar Jan Bang med samplinger, noe som gir lydbildet en ekstra dimensjon.

Musikalsk utgjør dette verket en fin blanding. En dose pop/viserock á la Kari Bremnes, klassiske elementer og en god dose jazz selvfølgelig. Men så var det dette med Kari Bremnes da. Bjørnstad skrev som kjent melodiene til hennes fine Munch-album Løsrivelse fra 1993. Og når jeg hører på Grace tar jeg meg i å tenke Løsrivelse flere ganger, enkelte melodilinjer virker rett og slett å være resirkulert derfra. Greit nok at Bjørnstad har sin egen stil, men å gjenta seg selv er ikke like positivt.

Men dette til tross, jeg synes Grace er riktig så bra. Det er mye bra musikk her, både vakre sanger og mer spennende instrumentalpartier der bandet får trå til og vise hva de er gode for. Anneli Dreckers særegne stemme står godt til Bendik Hofseths kjølige vokalstil, selv om sistnevnte nok imponerer mer når har spiller saksofon. Men det er umulig å trekke frem enkeltprestasjoner her, alle i bandet fortjener skryt.

Tekstene til Grace er hentet fra den gamle engelske poeten John Donne, og det er i sannhet vakre og kloke ord til ettertanke, som absolutt fortjener å bringes fram i lyset. Likevel vil jeg kanskje trekke fram de improvisasjonspregede instrumentalpartiene som de mest vellykkede. Det er her bandets kvaliteter kommer best til sin rett.

I sum utgjør Grace en vakker helhet, og selv om opplevelsen av en CD neppe kan måle seg med å oppleve denne musikken live er det all grunn til å anbefale denne plata. Så kan vi jo bare håpe at Bjørnstad klarer å samle troppene for flere konserter sammen med denne eminente gjengen.

Harald Christian Langaas

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.