All For You – Småfrekk og sexy Janet gir alt

All For You – Småfrekk og sexy Janet gir alt

Lillesøsteren til Michael (og resten av søskenflokken) har forlengst passert dem alle hva kunstnerisk frihet og musikalske evner angår.

På All For You skal Janet vise at The Velvet Rope (1997) ikke var en tilfeldighet, og tar enda et steg. Imaget er enda mer sexy enn tidligere, og med sine sjelfylte og rytmiske r’n’b-låter av beste kaliber, beholder Janet Jackson sitt stødige grep der hun fremdeles befinner seg på toppen av pophimmelen som kronprinsessen av moderne popmusikk (Madonna er fremdeles dronningen). Og Janet beviser atter en gang at hun er blant de dyktigste på sitt felt. For Destiny’s Child, TLC og hva de nå heter alle sammen, har i grunnen svært lite å stille opp med i sammenligning med en veteran så dreven og dyktig som Janet Jackson etterhvert har blitt.

Og når vi er inne på alt hva det tydelige sexfiserte albumet All For You har å by på, må selv musikalske medsøstre som Kylie Minogue og Madonna stille seg i skyggen bak Janet. For her åpenbarer Janet seg som en fantasi-sexgudinne få, om noen, har gjort tilsvarende før henne av kvinnelige musikerkolleger. Prince og D’Angelo er det nærmeste man kommer artister som gjennom sin musikk har simulert sexakten på tilsvarende vis. Men ingen av dem har noen gang vært like overbevisende som det unge frøken Jackson er i låter som Love Scene (Ooh Baby) og Would You Mind på denne plata. Hun erter og flørter uhemmet, spesielt med den mannlige andelen av sitt publikum, når hun simulerer samleie med en innlevelse så ekte og naturlig at hun burde blitt belønnet med minst én Oscar for framførelsen. Men selvsagt lurer hun deg bare! Like før det går for henne i nevnte Would You Mind, er låten over, og en lattermild Janet peker nese til alle som virkelig trodde hun ville strekke seg til den ultimate orgasmen: En damestemme griper inn like før klimaks; «The song ended!», mens Janet svarer liksomirritert: «-But I didn’t even get to come!». Skjønner?

Men uansett, og til tross for tidenes «lovesong» (nærmere ordets riktige og bokstavelige betydning kommer man neppe), konsentrerer Janet seg etter min mening i meste laget om fløyelsmyke og sexy soulballader på dette albumet. Ikke det at Janet ikke takler formatet, for det har hun bedre tak på enn de fleste, men hun er likevel aller best når hun serverer funky og smekre danseorienterte låter hvor rytmene får fritt spillerom. I forkant har vi allerede fått servert singlene Does It Really Matter og tittellåten All For You, som begge er gode indikasjoner på hvilket landskap Janet anno 2001 befinner seg musikalsk. Av andre spor som kan trekkes frem fra samme sjikte er åpningssporet You Ain’t Right, Come On Get Up, og Trust A Try. Sistnevnte er noe mer rocka, og befinner seg i samme musikalske landskap som Black Cat fra 1989-utgivelsen Rhythm Nation 1814. Produsentduoen Jam- og Lewis passer også denne gangen utmerket til Jacksons stemme såvel som låtmateriale. Og selv om det rent musikalsk ikke har skjedd så altfor stor utvikling fra 1986-utgaven av Janet til dagens, er det nesten slående hvordan dette radarparet får fram det beste hos Janet. Mens hun på The Velvet Rope samplet fra Joni Mitchells Big Yellow Taxi i Got Til It’s Gone, har hun denne gang trukket frem et annet 70-tallsikon fra den feminine popscenen. Selveste Carly Simon er nemlig hyret inn, og bidrar sammen med Janet på Son Of A Gun (I Betcha Think This Song Is About You), som er basert på Simons gamle slager You’re So Vain. Selv Carly framstår som småfrekk når i duett med Janet hun rapper(!) og synger faretruende til en sviker av en partner av det motsatte kjønn i denne tapningen. Det er dette som er ekte «girl power», jenter!

Sett under ett er kanskje ikke All For You et like sterkt album som forgjengeren. Men Janet overbeviser atter en gang med et sterk album som preges av en stilsikker og bevisst artist som vet hvor hun vil med musikken sin. All For You føyer seg dermed fint inn i rekken av glitrende Jam & Lewis-produksjoner som plasserer Janet på toppen av stjernehimmelen en gang for alle. Mer trenger hun ikke å bevise. Ihvertfall ikke i denne omgang…

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.