I Might Be Wrong – Live Recordings – Tar ikke feil

I Might Be Wrong – Live Recordings – Tar ikke feil

Radiohead – kåret til verdens beste band av magasinet Q – har lenge fremstått som en av de få troverdige formidlerne av politiske budskap blant kommersielt suksessfulle band. Det siste året har gruppas frontfigur Thom Yorke gått hardt ut mot sjefen i Storbritannia og det moderniserte arbeiderparti, Tony Blair, og også kommet med kritiske bemerkninger om institusjoner som det internasjonale pengefondet. De politiske standpunktene gjenspeiles i musikken – og blir enda tydeligere live.

Når Yorke på protestlåta Idioteque synger «we’re not scare-mongering, this is really happening» er det en verden på randen av sammenbrudd han vil fortelle om. Etter min mening var dette et av de sterkeste sporene på Kid A, men i live-versjonen blir det et enda mer aggressivt angrep på det politiske status quo, som eksploderer midtveis og avsluttes i en brå sonisk apokalypse. Yorke kunne like gjerne ledet et demonstrasjonstog i Göteborg med sin intense vokal på denne låta – dette er soundtracket til No Logo-generasjonen.

Morning Bell får gleden av å være låta som er med på alle tre albumene gruppa har gitt ut i løpet av et hektisk år, her i en versjon tettere opp mot Kid A enn den døsige versjonen på Amnesiac. Endringer finner man også på mange av de syv låtene som er kjent fra de to foregående utgivelsene – Like Spinning Plates blir nå drevet frem av piano, blåserne mangler på åpningslåta The National Anthem, og hypnotiske Everything In Its Right Place blir dratt ut med tre minutter.

I Might Be Wrong – Live Recordings er selvfølgelig bra, men kun åtte spor og 40 minutter med musikk man akkurat har hørt blir ikke overraskende nok til at dette kan bli et obligatorisk kjøp for andre enn fansen. Heller ikke avslutningen True Love Waits, en tidligere uutgitt låt fra OK Computer-innspillingen, makter å endre inntrykket – selv om den med sin akustiske gitar og såre vokal skiller seg merkbart ut fra det kaotiske lydbildet på de fleste andre låtene.

Har du ikke Kid A og Amnesiac – kjøp dette albumet for å få et innblikk i Radioheads utvikling mot et nytt modig utrykk. Har du begge – tenk deg om.
«I’m not living, I’m just killing time», synger Yorke. Men Radiohead er langt mer enn tidsfordriv.

Stian Skaar

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.