Source Tags & Codes – Finpusset plate full av støy

Source Tags & Codes – Finpusset plate full av støy

Snarere låter det enda mer Trail Of Dead av bandet enn hva som var tilfellet på Madonna og den selvtitulerte debuten. Noe av den råskapen som naturlig følger med lavt produserte plater har blitt borte i overgangen til et stort selskap, men er til gjengjeld erstattet av noe annet som kanskje er enda bedre; låtskriving av ypperste klasse.

Nesten alt fungerer bedre for …And You Will Know Us By The Trail Of Dead på denne platen. Låtene er bedre, omslaget er mer gjennomført og produksjonen er luftigere. Likevel har ikke den skranglete sjarmen bandet etablerte gjennom sine tidligere plater blitt redusert. Det sier kanskje mer om bandets unike sound enn om noe annet : Eksterne elementer forstyrrer ikke gruppas visjon eller uttrykk på et negativt sett. Snarere har de benyttet disse ressursene til sin fordel. Der mange har blitt forført av systemet, har Trail Of Dead valgt vekk forstyrrende elementer, og fortsetter minst like fokusert som tidligere.

Albumet åpner på en sedvanlig måte for texanerne; med en intro som setter fokus for lytteren. Kjøret dempes ned med en rolig pianointro i Invocation, som surrer avgårde med snurrende radiostøy i bakgrunnen. Men det varer ikke lenge før bandet durer i gang med motorikken sin. It Was There That I Saw You river og sliter i instrumentene, mens Trail Of Dead helt klart er tilbake med uinnskrenket integritet.

Det låter ikke like panisk av Source Tags & Codes som av forgjengerne, men de har maktet å erstatte denne delen av sitt uttrykk gjennom låter som i en orkestrert kakofoni oppnår den samme følelsen av kaos og støy. Der hvor mye av dette uttrykket tidligere nærmest synes å være ute av kontroll, behersker de nå istedet det hele til fulle. Dette kan også virke mot hensikten til Trail Of Dead har, men at albumet har blitt vellykket på alle mulige måter er hevet over enhver tvil.

Gruppen har ikke bare tatt seg bedre tid med musikken og produksjonen av denne. I tillegg har de jobbet frem et omslag som er blant de mest smakfulle undertegnede har vært borti på lang tid. Med et sammensurium av tegninger og malerier bandmedlemmene har funnet frem fra fortiden (noen helt tilbake fra tenårene), klarer de å skape et variert uttrykk også her. Preget av den samme lekenheten som preger arbeidene til Neil Gaiman og Terry Gilliam, har Source Tags & Codes blitt et fullendt verk som kommer til å fremstå som en klassiker når historien har fått satt sitt tidløse stempel på plata.

Source Tags & Codes er en genial plate fra et band som har vokst seg ut av kjelleren og opp i dagslyset. Helt uten å miste den mørke melankolien og skakke lekenheten som normalt sett preger kjellerband verden over. Trail Of Dead fremstår i 2002 som det perfekte undergrunnsband. Det kommer til å gå en liten evighet før denne plata blir glemt…

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.