Mambo Sinuendo – Musikalsk nytelse

Mambo Sinuendo – Musikalsk nytelse

Ry Cooder og Manuel Gálban er to storheter innen musikk fra hver sin del av verden, Cooder på sin side som er av de virkelig store bluesgitarister fra USA, mens Gálban har gjort stor suksess i sitt hjemland Cuba, og har samarbeidet blant annet med Buena Vista Social Club.

Mambo Sinuendo er et samarbeidsprosjekt som i all hovedsak lener seg mot instrumentaler, der de to gitarvirtuosene får fritt utløp til å vise sine kunster på seksstrenger og andre relaterte instrumenter. Gálbans latinske bakgrunn skinner kraftig gjennom, mens Cooders hang til å lire av seg geniale arrangementer er gjennomgående på platen. Den beveger seg innen den tradisjonelle pop-jazz sjangeren som ble populær på Cuba på femtitallet.

Dette er en plate som trenger mye gjennomlytting, siden en instrumentalplate er mindre tilgjengelig enn en der vokalprestasjoner preger platen. De til tider avanserte arrangementer og samspillet mellom Gálban og Cooder er en nytelse, men er såpass krevende at de kan vanskelig nynnes til, men må lyttes til.

Platen åpner med Drume Negrita, en behagelig låt, der Gálbans eminente gitarspill preger låten, men det er morsomt å høre igjen Patricia, en latinoklassiker av Péres Prado, i et ganske så spennende arrangenment.

Tittellåten Mambo Sinuendo får de med rytmiske føtter til å umotivert bevege seg til låtens suggerende, og ikke minst vekslende rytmer. Låten er signert hovedpersonene på platen, og er absolutt et av de musikalske høydepunktene. Secret Love, den eneste låten med engelsk tittel, av Fain & Webster, er bare å skru opp og hengi seg til de musikalske perlene som siver ut av høytalerne. Låten støtter seg kun på Cooder og Gálbans gitarspill, med litt hjelp av López’ (Buena Vista Social Club) bass, og er en nytelse å lytte til.

Mambo Sinuendo er en plate for de som ønsker musikk til å lytte til, og rytmene er i all hovedsak av latinsk karakter, og mange av låtene er gamle klassikere fra Cuba. Ellers er det musikk som kan nytes til et glass vin i godt selskap. Det overdøver ikke omgivelsene, men er likevel vel verdt å lytte til. God fornøyelse.

Morten Rosvold

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.