Home Groan – Cream Of The Crop (The Best Of Home Groan) – Hagfors skummer fløten

Home Groan – Cream Of The Crop (The Best Of Home Groan) – Hagfors skummer fløten

Er det virkelig bare seks år siden Home Groan dukket opp med den selvtitulerte debutskiven sin? Det føles som norsk-amerikaneren Martin Hagfors har stått med cowboystøvlene sine oppe på den norske indiescenen i minst halvannet tiår, både som soloartist, medlem av Hagfors Gebhardt Hickstars og som sjef for det rare og skakke lowfi-orkesteret Home Groan.

Home Groan har allerede rukket å gi ut seks vanlige langspillere, i tillegg til et livealbum og en god del obskure ep-er og singler. Frontfigur Hagfors har et følsomt øre for fengende melodier, og en enda mer følsomt hjerte for det som er av skjevheter i samfunnet. Dermed synger han gjerne om tyskerbarnas tøffe oppvekstvilkår, der de fleste norske band sliter med dårlig skoleengelsk og blødmer som står i kø.

Her er de fleste av Hagfors’ godbiter på rekke og rad: fra Anniversary Day (1997), via Astrodome (1999) og innom Leaving This World (2000), før reisen avsluttes med Maximum Amount (2002).

You Made A Difference er en like flott og trist Rick Danko-hyllest som forrige gang vi hørte den, på albumet Fish fra 2000. E-bowgitaren til Bengt Olsson klinger like gammelmodig og sjarmerende som alltid på The Woods.

Låtene Itch og Kid minner oss om det fruktbare samarbeidet Hagfors & co fikk til med Jaga Jazzist, før sistnevnte slo skikkelig igjennom. Det er beundringsverdig hvordan Home Groan klarer å sy jazzistenes mer eksperimentelle trekk inn i sitt eget lydbilde, uten å gå på kompromiss med folk- og countryarven.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.