Burglar Ballads – Fascinerende elektrojazz

Burglar Ballads – Fascinerende elektrojazz

Duoen Peder Kjellsby og Sjur Miljeteig driver studioet Is It Art? Og det er nærliggende å spørre om Friko er kunst. Dette er i alle fall kunstmusikk hvis man definerer kunstmusikk som noe som appellerer til noe i hodet ditt, og ikke er tilgjengelig for massene. Så hvis kunst er definert som kunst for kunstens skyld, så kan Friko godt være musikk for musikkens skyld. Det hadde vært interessant å oppleve dem live, noe som vel er lite sannsynlig ettersom albumet er satt sammen med en rekke gjestevokalister. Lista er lang, og spesielt kan Big Bangs Øystein Greni, Spans Jarle Bernhoft og Beate Slettevold Lech, alias Beady Belle, nevnes.

Jarle Bernhoft har en veldig god stemme som gjør seg godt med Frikos sound, og låta Steal Away er faktisk noe av det fineste vi har hørt på lang, lang tid! Og hvem kunne trodd at Øystein Greni har en så bra jazzstemme som han viser på åpningssporet All The Years.

Egentlig er det vanskelig å dra sammenligninger til noe når det gjelder Friko. I og med at Friko mest av alt virkelig er noe for seg selv. Men for å gi en liten pekepinn kan Massive Attack nevnes. Også Subgud og til dels rolig Röyksopp og Erlend Øye. Dette er en type elektronikajazz som er vanvittig behagelig å lytte til. Det er nettopp det man blir sittende å gjøre.

Lydrommet fylles på en genial måte. I det du forventer at det skal være rolig, forandrer lydbildet seg og presser deg tilbake med en vegg av elektroniske underfundigheter. Derfra går det fra det mektigste orkesteret til skjør og intens vokal! Låter går over i hverandre og man risikerer å miste helheten på skiva. En kan sette spørsmålstegn ved om det blir litt vel rotete til tider.

Vapour Trails er som et postkort fra Italia. Du ser for deg gamle hus og kafeer og ser deg selv tusle nedover en gate med en blomst i en hånd og din kjære i den andre. En romantisk og samtidig mystisk, fin melodi. Riktignok betyr Vapour Trails kondensstripe. Så mye for den romantikken… Så innbill deg heller at du er på flyet på vei til Italia da.

Siv Marte Lorås

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.