Elektrolegender bekreftet til Oslo

Elektrolegender bekreftet til Oslo

Det legendariske bandet fra Düsseldorf var mest aktive i perioden fra 1974 til 1986, hvor bandet tok en lang pause etter å ha sluppet albumet Electric Café samme vår. Siden da har ryktene om et gjenforent Kraftwerk florert, og i mange år har fansen ventet på et nytt album. En viss tilfredsstillelse ble innfridd da gruppen i 2000 kom tilbake med den offisielle låten til Expo; Expo 2000. Men først i sommer, hele sytten år etter forgjengeren, kom endelig albumoppfølgeren Tour De France Soundtracks, som med ett gjeninnsatte de aldrene herrene tilbake på teknotronen.

Pinoerer
I dag anses Kraftwerk som pionerer innenfor den elektroniske musikken. De aller fleste av dagens ledende artister på denne scenen kan – om de vil det eller ei – trekke en linje tilbake til de fire tyskerne som på syttitallet beriket verden med klassikere som Autobahn, The Robots, Showroom Dummies, Trans-Europe Express og The Model.

Kjernen i gruppen har alltid først og fremst vært konsentrert rundt Ralf Hutter og Florian Schneider. De opererte først under navnet Organisation, og ga ut ett album før det etter hvert slo seg sammen med Karl Bartos og Wolfgang Flur og tok navnet Kraftwerk. Tidlig på syttitallet kom platene Kraftwerk, Kraftwerk 2 og Ralf Und Florian.

Med innkjøp av trommemaskin var en aldri så liten elektronisk revolusjon i emning. Ved bruk av en mini-Moog på albumet Autobahn, introduserte Kraftwerk for alvor synthesizere i musikken sin i 1974.

Resten er historie, men det koster likevel lite å rippe opp i det faktum at uten Kraftwerk, hadde neppe dagens musikkscene sett ut som den gjør. For med denne utgivelsen ble grunnlaget for det som siden er kjent som ambient, techno og hip hop lagt. En lytt på Autobahn, avslører lett hvor dagens artister har hentet triksene sine fra. De enkle temaene, de kaotiske mellomspillene, repetisjonene på forskjellige instrumentene.

Essensielle utgivelser fra Kraftwerk som fremdeles er å få tak i er: Autobahn (1974), Radio-Activity (1975), Trans-Europe Express (1977), Die Mensch-Machine / The Man-Machine (det finnes en tysk- og en engelskspråklig versjon, begge utgitt i 1978), Computer World (1981), Electric Café (1986), The Mix (samleplate med remikser, sluppet 1991), Tour De France Soundtracks (2003).

Og torsdag 12. februar står legendene altså på en norsk scene. Billettene koster 390 kroner og er i salg fra førstkommende lørdag, 1. november, og kan kjøpes på Posten (telefon 815 33 133). Det er bare å begynne å glede seg…

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.