The Essential Bruce Springsteen – Absolutt essensielt

The Essential Bruce Springsteen – Absolutt essensielt

Siden debuten i 1973 har mannen gitt ut elleve studioalbum, tre liveplater og en ”rarieties”-boks. Det er derfor på høy tid at den mangelfulle Greatest Hits fra 1995 får avløsning. Det har hittil vært den eneste samleplaten Bruce Springsteen har gitt ut.

The Essential er alle studioutgivelsene representert, og utvalget av låter er stort sett upåklagelig, selv om det selvsagt er mange sanger som savnes her. Men som et kompromiss mellom kunstneriske og kommersielle hensyn, og ikke minst ønsket om å dekke hele karrieren, er det bare å applaudere utvalget. I tillegg er coverheftet fint, med tekster og masse bilder, selv om litt mer informasjon om de ulike sangene savnes.

Den første av de to CD-ene oppsummerer utgivelsene til og med Nebraska fra 1982. Når disse femten bidragene avløser hverandre som i dette tilfellet, er det bare å bøye seg i støvet. Det finnes ikke mange eksempler på artister gjennom historien som har holdt et så høyt nivå over så mange år som det Springsteen gjorde i løpet av disse årene. Selv om hans største kommersielle suksess kom senere enn dette, er det ingen tvil om at det er gjennm disse utgivelsene han gjorde seg fortjent til sin voldsomt høye status blant musikkjennere.

Her fortjener også plateselskapet honnør for å ha funnet plass til den mektige Jungleland. Det er sjelden enkeltinnslag på samleplater nærmer seg ti minutters spilletid, men i dette tilfellet er det i høyeste grad fortjent. Disk 1 er altså en ren maktdemonstrasjon, og rettferdiggjør hele denne utgivelsen.

Disk 2 tar for seg årene fra Born In The USA fra 1984, og fører oss frem til fjorårets The Rising. Selv om Spingsteens karriere gjennom disse to siste tiårene har vært atskillig mer ujevn, viser dette utvalget at han tross alt stort sett har levert svært bra musikk i denne perioden også. Også her er utvalget stort sett fornuftig valgt, for eksempel med bare å ta med tittellåten fra hans klart svakeste utgivelse, Human Touch.

De tretti sangene som utgjør The Essentiell Bruce Springsteen er alle godt kjente for fansen, og for at de skal ha noen grunn til å investere i utgivelsen følger det med en bonus-CD med sjeldenheter og tidligere ikke-utgitte bidrag. Denne er rett og slett litt skuffende. Først og fremst fordi de tolv låtene bare fyller opp drøyt 47 minutter, men også fordi halvparten har vært ute tidligere, og fordi Springsteen i likhet med samleboksen Tracks (1998) legger størst vekt på siste halvdel av karrieren. Det eldste innslaget her er fra 1979.

Men det er absolutt på tide at fansen får høre sanger som None But The Brave og From Small Things (Big Things One Day Come) på lovlig måte. At disse ikke kom med på Tracks kan jo tyde på at Springsteen eller plateselskapet har hatt baktanker om å spare noen godbiter til en slik utgivelse som dette, eller eventuelt en Tracks Vol. 2?

The Essential er den første platen som oppsummerer hele Bruce Springsteens platekarriere. Så lenge den gjør det så godt som dette er det umulig å ikke gi toppkarakter og en klar anbefaling. Riktignok må den som virkelig er på jakt etter de essensielle utgivelsene til mannen lete opp albumene fra syttitallet. Men en plass må man jo starte…

Harald Christian Langaas

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.