Fengslende Cash-hyllest i salg fra mandag

Fengslende Cash-hyllest i salg fra mandag

(Alle bilder fra konserten: Per Ole Hagen, NRK P1 / www.artist-pictures.com)

Onsdag denne uken ble konsertalbumet introdusert for media på en pressekonferanse i Oslo. Til stede var representanter for Oslo Kretsfengsel (også kalt Botsen), artister, initiativtager Tom Skjeklesæther og generalsekretæren i SOS-barnebyer Norge, Svein Grønnern. Seansen ble innledet av sistnevnte som stolt kunne fastslå at koblingen mellom Johnny Cash, Botsen og SOS-barnebyer ikke er en helt opplagt kombinasjon:
– Dette var faktisk en appell fra Cash’ etterlatte om å støtte SOS-barnebyer. Det var helt naturlig for ham å være talsmann for de svakeste.

Til stede under arrangementet i desember var også en tydelig rørt Rosanne Cash (Johnny Cash’ eldste datter, red.anm.), som også har nedlagt mye arbeid i å bidra med svært personlige liner-notes i coverheftet.

Støttespiller siden femtitallet
Den litt ukjente koblingen mellom mannen i svart og SOS-barnebyer strekker seg faktisk så langt tilbake som til femtitallet, den gangen Johnny Cash avtjente sin militærtjeneste i Tyskland. I tillegg til dette har mannen som kjent også alltid vært en talsmann for de Fotograf: Per Ole Hagensom har havnet på skråplanet, noe som blant annet resulterte i de klassiske konsertplatene At Folsom Prison (1968) og At San Quentin (1969), som begge er basert på opptak gjort bak fengselsmurene i Statene. Nettopp derfor ble initiativtaker Skjeklesæther inspirert til å hylle Johnny Cash i et norsk fengsel. En begivenhet som samtidig var på sin plass fordi hovedpersonens karriere varte i nesten femti år. Og som kjent døde Johnny Cash kort tid i forveien; nærmere bestemt mandag 12. september 2003. Hans aller siste studioplate, American IV: The Man Comes Around, passerte for øvrig nylig førti tusen solgte eksemplarer her i landet, noe som tilsvarer et platinatrofé.

Norske elitesangere
Tom Skjeklesæther beskriver artistene som stilte opp på konserten som en antologi over norske sangere i 2003- og 2004. Blant dem finner vi Thomas Dybdahl, Sergeant Petter, Steinar Albrigtsen, Sivert Høyem, Magnet, Øystein Greni, Rita Eriksen, Vidar Busk, Hilde Heltberg og Sondre Bratland.

I tillegg kommer Karen Jo Fields og Paal Flaata, som begge var tilstede under pressekonferansen og ga de tilstedeværende hver sin smakebit på hva de har bidratt med på platen.

Espen Johnsen som er ansatt som fritidsansvarling i Oslo Kretsfengsel fortalte litt om hvordan konserten ble lagt opp for å kunne arrangeres innenfor fengselportene den spesielle desembertirsdagen før jul:
– Det var en stor dag! Og det var en gavepakke for oss. Men det var også en spesiell begivenhet med tanke på hvordan vi skulle få lagt det hele opp. Det var over hundre personer på gjestelisten, så vi hadde litt jobb med å sortere hvem som skulle få komme inn, og ikke minst passe på at riktige personer gikk ut igjen!

Stolt
Johnsen avslørte også at han tente på ideen å få gjennomført et slikt arrangement i Botsen med en gang han fikk nyss om hva som var på gang, og godkjente på eget initiativ mer eller mindre det hele før saken var luftet med overordnede:
– Litt etter jeg hadde sagt ja og nyheten var allmenn kjent fikk jeg et eksemplar av VG slengt i pulten og måtte begynne derfra. I dag er jeg utrolig takknemlig overfor iniativtagerne, artistene som stilte opp og muligheten for å få være med på et så flott arrangement. Jeg er stolt!

Og hadde det ikke blitt godkjent hadde denne spesielle konserten neppe ha funnet sted, noe altså denne plateutgivelsen altså står som det endelige beviset som skal dokumentere hendelsen for allmennheten og – ikke minst – for ettertiden.

Playground Music slipper We Walk The Line – Inside A Norwegian Prison (A Tribute To Johnny Cash) førstkommende mandag, 8. mars. NRK P1, som også har vært en en samarbeidspartner på prosjektet, sender dessuten konserten i sin helhet i programmet P1-Scenen kveld, 5. mars klokken 22.05.
Fotograf: Per Ole Hagen

Albumet, på sin side, inneholder følgende tolkninger av Cash-låter:

I Still Miss Someone
(Thomas Dybdahl med Rita Eriksen og Hilde Heltberg)

Fotograf: Per Ole HagenSunday Morning Come Down
(Paal Flaata)

I Walk The Line
(Magnet)

Tennessee Flat-Top-Box
(Karen Jo Fields)
Fotograf: Per Ole Hagen
Give My Love To Rose
(Sergeant Petter)

Get Rhythm
(Vidar Busk med Sivert Høyem og Thrond Asker)

I Guess Things Happen That Way
Fotograf: Per Ole Hagen(Rita Eriksen)

Don’t Take Your Guns To Town
(Steinar Albrigtsen)

The First Time I Saw Your Face
(Paal Flaata)

Fotograf: Per Ole HagenSolitary Man
(Øystein Greni)

If I Were A Carpenter
(Karen Jo Fields & Sivert Høyem)

It Was Jesus
(Sondre Bratland med Rita Eriksen og Hilde Heltberg)
Fotograf: Per Ole Hagen
Big River
(Sivert Høyem)

Wayfaring Stranger
(Hilde Heltberg & Rita Eriksen)

Folsom Prison Blues
(Thrond Asker)
Fotograf: Per Ole Hagen
Long Black Veil
(Steinar Albrigtsen)

The Lucky Old Sun (Just Rolls Around Heaven All Day)
(Magnet)

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.